
قریب به یک سال پیش مطالبی را در بخشهای مختلف سایت کل نگار درج نمودیم که درباره بحران کرونا صحبت میشد. ما از واژه بحران استفاده ننمودیم و از آن به عنوان یک پدیده یاد کردیم و بنا به حوزه کاری و تخصصی خود در همان آغاز کار بر این نکته تاکید کردیم که میتوان به این پدیده به عنوان یک موضوع فرصتسازی و خلق ارزش با استانداردهای حرفهای و اخلاقی آن را دنبال نمود.
اما در آن زمان این امر برای ما واضح نبود که واقعا چه ارزشها و چه حوزههایی را میتوان مشخص نمود. امروز هم معتقد هستیم که در این زمینه بسیار جای نوآوری و ایجاد زمینههای ابداع و ابتکار در همه زمینهها وجود دارد و فقط یک نگاه جستجوگر و یک اعتقاد راسخ را میطلبد.
با بهبود نسبی در وضعیت اقتصاد جهانی پس از همه گیری، پیشنهادهایی برای تنظیم مجدد فرایندها و بهبود سریعتر در بسیاری از حوزهها مبتنی بر نوآوری و تحول مطرح شده است. وقوع این پدیده بحرانی در جهان در کنار ایجاد مشکلات و بدبختی بسیار برای مردم آسیب پذیر در سرتاسر جهان به اکثریت سازمانها و کسب و کارها فرصتی منحصر به فرد برای شکلدادن به آیندهای که بر اصول انسانیتر و سازگارتر با محیط زیست باشد را ارائه کرده است. تا کنون درجهان انگیزهای به این زیادی برای نیاز به مدیریت محیط زیست پایدار و تغییرات آب و هوایی وجود نداشته است. با بهبود اقتصاد جهانی از همه گیری، علاقه قابل توجهی برای کاهش جدی انتشار کربن، استخراج منابع و بهره برداری از اکوسیستم بصورت منطقیتر وجود دارد.
اما آیا انسان خردمند در این مسیر گامهای جدی برمیدارد؟
در این راستا سه نگرش را میتوان در نظر داشت:
- رویکرد بدبینانه
- رویکرد خوش بینانه
- رویکرد واقع بینانه
کاملا واضح است که نتیجه دو رویکرد اول و دوم که طرفداران پر و پا قرص خود را در همه جوامع دارد، ایجاد اثرات تخریبی بر زندگی انسانها و کل طبیعت و کل موجودات خواهد داشت. علت این امر افراط و تفریطهایی است که انجام میشود و اثرش بهبود نیست بلکه تخریب است. اما رویکرد سوم که میتواند مبنای برنامه ریزیهای اصولی باشد و در همه جوامع با یک نگرش جهانی دنبال شود راهکار سازنده و اثر بخش است.
گزارش سازمان ملل متحد که در روزهای اخیر منتشر شده است حاوی نکات و واقعیات بسیار تکان دهنده و نیز ناکارآمدی برنامههای جاری است. این گزارش در حدود ۴۰۰۰ صفحه است و بایستی توسط تمامی دولتهای کوچک و بزرگ مطالعه و خط مشیها و سیاستها و برنامههای پیشنهادی را با دید امکان پذیر نمودن یک برنامه جامع جهانی دنبال نمود.