جهان در تلاطم های متعددی است و این تلاطم ها به عرصه ی اقتصادی و اجتماعی و نهایتا به بنگاههای اقتصادی و کسب و کار ها می رسد . در این شرایط مخاطره آمیز یکی از اولویت های مدیریتی در هر سطح و حوزه عملکردی مدیریت این مخاطرات است . بسیاری از این مخاطرات منشا بیرونی دارند و حذف آنها غیر ممکن است و باید مدیریت شوند . این مدیریت نیاز به گسترش فرهنگ مدیریت مخاطرات دارد و تا کل یک سیستم در بخش ها و لایه های مختلف با این فرهنگ با موضوع برخورد نکند مشکلات بیشتر شده و از مدیریت خارج می شوند .
منظور ما از فرهنگ مدیریت مخاطرات چیست؟
فرهنگ مخاطرات اصطلاحی است که ارزشها، باورها، دانش، نگرشها و درک خطر مشترک توسط گروهی از افراد با هدف مشترک را توصیف میکند. این موضوع برای همه سازمانها از جمله شرکتهای خصوصی، نهادهای عمومی و دولتها صدق میکند.
برای این که یک فرهنگ مدیریت مخاطرات ایجاد شود تا در پرتو آن مدیران بتوانند اثر بحرانها و مخاطرات را به کمترین میزان تقلیل دهند گامهایی را باید طراحی و پیاده سازی نمود که مهمترین آنها در زیر ارایه شده اند :
- ارزیابی وضعیت فرهنگی موجود قبل از اجرای طرح مدیریت مخاطرات
- ایجادچشم انداز فرهنگ مدیریت مخاطرات
- برنامه ریزی تغییر فرهنگی در راستای اثربخشی
- شناسایی واولویت بندی مدیریت مخاطرات
- برنامه آموزش و آماده سازی کارکنان
- پشتیبانی مدیریت از توسعه برنامه و واقعی شدن آن
چنانچه این موارد مورد توجه بوده و اجرایی شوند می توان به اثر بخشی مدیریت مخاطرات با تکیه به یک فرهنگ جاری در سازمان امیدوار بود .
علی اکبر سعیدی کیا