21 ژوئیه 2021
آلزایمر و پارکینسون از جمله بیماریهای مغزی هستند که در آنها تخریب تدریجی سلولهای عصبی منجر به از دست دادن گفتار، حافظه و تفکر میشود. درمانهای موجود فقط با هدف سرکوب علائم انجام میشوند، اما نمیتوانند روند تخریب نورون را متوقف کنند.
اکنون دانشمندان روسی ترکیبات شیمیاییای را تولید کردهاند که میتواند تخریب سلولهای عصبی در آلزایمر، پارکینسون و سایر آسیبهای مغزی را متوقف کند.
مولکولهای جدید از گروههای پیرولیل و ایندولازین، مکانیزمهای داخل سلولی را برای مقابله با یکی از دلایل اصلی بیماریهای مغزی پیر بیش از ساختارهای به اصطلاح آمیلوئیدی جمع میکنند که با افزایش سن در مغز انسان جمع میشوند.
متخصصان موسسات مختلف از جمله دانشگاه فدرال اورال در این مطالعه که در مجله اروپایی شیمی دارویی منتشر شده است، شرکت کردند.
یکی از نویسندگان تحقیق، استاد گروه شیمی شیمی آلی و بیومولکولی در UrFU ایرینا اوتپووا گفت: «ترکیبات ما سنتز پروتئینهای شوک حرارتی خاص را فعال کرده و باعث تجمع آنها در سلول میشوند.»
او اشاره کرد: «پروتئینهای این نوع امکان محافظت از بافت عصبی در برابر آمیلوئیدهای سمی و محافظت از سلولها را در برابر انواع مختلف استرس، از جمله استرس پروتوتوکسیک مشخصه بیماریهای تخریب عصبی فراهم میکنند.»
مزایای مهم ترکیبات از سری کلاسهای پیرولیل و ایندولایازین، یک فنآوری سنتز سودمند و سمیت کم است.
ترکیبات بدست آمده در مدلهای سلولی بیماری آلزایمر و آسیبهای ثانویه پس از آسیب مغزی ضربهای مورد آزمایش قرار گرفتند.
در هر دو مورد، این مواد جدید اثر درمانی قابل توجهی را نشان داده و باعث افزایش بقای سلولهای عصبی میشوند. موثرترین ترکیب در بافتهای زنده موشهای دارای صدمات ثانویه پس از آسیب مغزی آسیب دیده، آزمایش شده است.
به گفته دانشمندان، استفاده از پیرولایلازین در درمان توانبخشی به حیوانات اجازه داد تا از بروز اختلالات حرکتی و تحلیل رفتن نورونهای هیپوکامپ جلوگیری کنند.
تیم تحقیقاتی – متشکل از متخصصان موسسه سیتولوژی آکادمی علوم روسیه، انستیتوی سنتز آلی شاخه اورال آکادمی علوم روسیه و دانشگاه فدرال اورال در این مطالعه شرکت کردند – و برای مطالعه مکانیسم عملکرد ترکیبات جدید و آماده شدن برای آزمایش بالینی آنهاست، ادامه یافته است.