نوآوری در مدیریت برای توسعه پایدار

Kolnegar Private Media (Management Innovation for Sustainable Development)

30 دی 1403 2:26 ب.ظ

از بحران های تامین آب تا ایجاد امنیت آب شهری

از بحران های تامین آب تا ایجاد امنیت آب شهری

سارا هیوز، مایکل تی ویلسون، جاناتان کوهن، ربکا تیشرمن، لینیا وارن می، جی بالاگنا، سارا استالکن -15 ژانویه 2025

تامین آب باکیفیت ایمن، مقرون به صرفه و عادلانه برای سلامتی، رفاه و توسعه اقتصادی انسان – به ویژه در مناطق شهری، امری محوری است. علی‌رغم تلاش‌های بسیاری از سیاست‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در اکوسیستم‌های سالم و شیوه‌های مدیریت مسئولانه، یک چهارم از 500 شهر بزرگ جهان در حال حاضر تنش آبی را تجربه کرده‌اند که بر نزدیک به 400 میلیون نفر و 4.8 تریلیون دلار در فعالیت اقتصادی تأثیر گذاشته است.

به دلیل ترکیبات متنوعی از تغییرات آب و هوایی، رشد جمعیت، استخراج بیش از حد منابع طبیعی و آلودگی، شهرهای سراسر جهان مجبور به عبور از بحران های شدید تامین آب شده اند. بسیاری از شهرها در لبه پرتگاه قرار گرفته اند – آنها باید با خطرات تقریباً فاجعه آمیزی برای منابع آب خود روبرو شده اند.

چالش ها و محدودیت ها

تصمیم گیری برای ایمن سازی منابع آب در طول یک بحران، راه ضعیفی برای طراحی سیستم های مقاوم و انعطاف پذیر است و شهرهایی که در آستانه قرار دارند، موقعیت مناسبی برای سرمایه گذاری زمان و منابع مورد نیاز برای اولویت دادن به عدالت و برابری ندارند. شهرها و میلیون‌ها نفری که در آنها زندگی می‌کنند، با برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری پیشگیرانه، مشارکتی و کل نگر پیش از بحران – یعنی ایجاد امنیت آب شهری – بسیار بهتر خواهند بود.اما سیاست گذاران در هنگام تدوین طرح هایی برای امنیت آب شهری با چالش ها و محدودیت های گوناگونی مواجه هستند.

امنیت آب شهری ساختمان

ما بحران های اخیر تامین آب شهری را در سراسر جهان بررسی کردیم تا درس های آموخته شده را شناسایی کنیم و چارچوبی برای ارزیابی مسیرهای موجود شهرها برای ایجاد امنیت آب ارائه کنیم. اگرچه ده‌ها شهر جهانی مجبور شده‌اند با بحران شدید تامین آب مواجه شوند، اما ما روی کیپ تاون در آفریقای جنوبی، سائوپائولو در برزیل، ملبورن در استرالیا، و لاس‌وگاس و نیواورلئان در ایالات متحده تمرکز کردیم. اطلاعات بیشتر در مورد مطالعه، جمع آوری داده ها و رویکرد تحلیلی ما را می توان در گزارش کامل ما یافت.

با استفاده از مصاحبه با کارشناسان و سیاستگذاران، و پس از بررسی دقیق گزارش‌های سیاست‌گذاری و تحلیل‌های دانشگاهی، پنج راه را شناسایی کردیم که شهرها می‌توانند اکنون برای ایجاد امنیت آب شهری در آینده عمل کنند:

  • سرمایه گذاری و برنامه ریزی قبل از بحران
  • ایجاد ظرفیت برای اتخاذ رویکردی در سطح سیستم
  • تقویت همکاری بین دولت ها
  • پذیرش نوآوری
  • ایجاد اعتماد و ارتباط

بسیج منابع و تخصص مورد نیاز برای ایجاد این تغییرات نیازمند رهبری قوی محلی، مشارکت عمومی و حمایت بین دولتی است.

کیپ تاون

مردم در حال جمع آوری آب در کیپ تاون، آفریقای جنوبی، در طول بحران آب روز صفر، عکس از Mark/Adobe Stock

ماهیت بحران

کیپ تاون، آفریقای جنوبی، برای 95 درصد از آب شهر به مجموعه ای از شش مخزن متکی است که کمی بیش از 4 میلیون نفر را پشتیبانی می کند و 14 درصد آنها در مسکن غیررسمی زندگی می کنند. سه سال خشکسالی شدید از سال 2015 تا 2018 باعث شد ظرفیت مخازن از 100 درصد در سال 2014 به 38 درصد کاهش یابد. این شهر خشکسالی های قبلی را با موفقیت پشت سر گذاشته بود اما برای چنین شرایط سختی برنامه ریزی نکرده بود.

تعمیر و نگهداری ضعیف زیرساخت ها، تاخیر در سرمایه گذاری، ساختارهای تعرفه ناکافی، چالش های هماهنگی بین دولتی و رشد جمعیت به کمبود شدید آب کمک کرده است.

پاسخ

کیپ تاون با ترکیبی از محدودیت‌های مصرف آب مسکونی و کشاورزی (از جمله استفاده از تنظیم‌کننده جریان خانگی)، بهبود زیرساخت‌ها، افزایش عرضه، افزایش تعرفه‌های آب و کمپین‌های آگاهی عمومی پاسخ داد.

این شهر یک داشبورد آب را در وب سایت خود راه اندازی کرد تا به روز رسانی های هفتگی سطح سدها و مصرف آب را نمایش دهد. این با به‌روزرسانی‌های منظم در مورد آنچه شهر برای مدیریت سیستم و نقشه‌های مصرف آب در مقیاس خانگی انجام می‌داد تکمیل شد. با تشدید خشکسالی، این تلاش‌ها با انتشار روز صفر در نوامبر 2017 به اوج خود رسید، یا نقطه‌ای که در آن آب در محله‌ها قطع می‌شد و ساکنان باید برای تخصیص روزانه آب در نقاط توزیع عمومی نیاز داشتند.

وضعیت

تلاش‌های حفاظتی منجر به کاهش 50 درصدی مصرف آب در سطح شهر شد. در بهار و تابستان 2018، بارش شدید باران منجر به لغو روز صفر توسط مقامات شهری شد و در پایان زمستان، ظرفیت مخازن بیش از 75 درصد بود. مصرف سرانه آب افزایش یافته است اما نه به طور کامل.

این شهر همچنان به نظارت و انتشار تلاش‌های مدیریت و مصرف آب ادامه می‌دهد و در حال ارتقاء زیرساخت‌های مورد نیاز است. با این حال، چالش‌های مربوط به ارتباطات و هماهنگی بین‌دولتی، همراه با اعتمادسازی بین شهر و محله‌های کم‌درآمد آن همچنان وجود دارد.

بینش های کلیدی

 تجارب و دسترسی بر اساس سطح درآمد متفاوت است: بسیاری از ساکنان کیپ تاون با درآمد پایین، قبل از بحران آب روز صفر، فاقد منابع آب قابل اطمینان بودند و تجربیات آنها اغلب با ساکنان با درآمد متوسط ​​و بالا بسیار متفاوت بود. واکنش‌های شهر به خشکسالی، از جمله تعیین هزینه‌هایی برای استفاده اولیه از آب، به دلیل تأثیرات متفاوت آن بر محله‌های فقیر و ثروتمند مورد انتقاد قرار گرفت.

 نابرابری‌ها همیشه در داده‌ها آشکار نیست: ساکنان محله‌های پردرآمد اغلب می‌توانستند برای اجتناب از محدودیت‌ها و افزایش تعرفه‌ها، چاه‌های خصوصی خود را حفر کنند، در حالی که بسیاری از خانوارهای کم‌درآمد به دلیل کاهش فشار شهر در سیستم، دسترسی به آب را از دست دادند. صرفه جویی در مصرف آب و ناتوانی در پرداخت هزینه های بالاتر آب. بنابراین، معیارهایی که بر میانگین مصرف سرانه آب متمرکز می‌شوند، می‌توانند نابرابری را بپوشانند.مقامات کیپ تاون به بسیاری از این درس‌ها توجه کرده‌اند و تلاش می‌کنند تا صداهای بیشتری را در برنامه‌ریزی مصرف آب خود بگنجانند.

نیواورلئان

یک بارج که توسط مهندسین ارتش ایالات متحده اداره می شود، آب شیرین را از رودخانه می سی سی پی به سمت تأسیسات تصفیه آب بندر می برد تا سطح شوری را رقیق کند. -عکس توسط تیم نیواورلئان،مهندسین ارتش ایالات متحده/فلیکر

ماهیت بحران

در سال 2023، خشکسالی در غرب میانه ایالات متحده باعث کاهش سطح آب در رودخانه می سی سی پی شد که شهر نیواورلئان، لوئیزیانا، 100 درصد آب آشامیدنی خود را به آن متکی است. جریان نسبتاً کم در پایین دست امکان حرکت بالادست آب شور از خلیج مکزیک را به دلیل اختلاف ارتفاع در دو منبع آبی فراهم کرد که با لایروبی طولانی مدت برای حمل و نقل دریایی تشدید می شود.

این گووه آب شور یک بحران آب شور برای شهر ایجاد کرد زیرا سیستم قدیمی آب آشامیدنی آن، از جمله تأسیسات تصفیه آب آشامیدنی که آخرین بار در سال 1959 بازسازی شد، برای افزایش شوری مجهز نبود.

پاسخ

برای جلوگیری از گووه آب شور، سپاه مهندسین ارتش ایالات متحده (USACE) یک طاقچه یا یک مانع زیر آب ساخته شده از ماسه در کف رودخانه می سی سی پی ساخت. با این حال، ارتفاع آستانه خیلی کم بود، بنابراین آب شور در ژوئیه 2023 به بالای آستانه رسید و پیش بینی می شد تا اواخر اکتبر به نیواورلئان برسد.

مدیران اورژانس ایالتی و اعضای آژانس مدیریت اضطراری فدرال، هیئت فاضلاب و آب نیواورلئان (SWBNO) و USACE خیلی سریع برای کاهش فاجعه در حال وقوع هماهنگ شدند. این گروه تقریباً چهار تا پنج هفته فرصت داشتند تا آب شور مورد انتظار به میزان مصرف آب آشامیدنی نیواورلئان برسد. گزینه‌های جلوگیری از بحران شامل بارگیری در آب شیرین، ساخت خطوط لوله، و ساختن سد (محصول سه‌طرفه) در اطراف ورودی‌های آب آشامیدنی بود. با این حال، در نهایت، هیچ یک از گزینه ها استفاده نشد. SWBNO به دلیل نگرانی عمومی مبنی بر اینکه اقدامات کافی برای حفاظت از آب آشامیدنی شهر انجام نشده است، اطلاعاتی در مورد شوری آب ورودی منتشر کرد.

وضعیت

خشکسالی در حوضه های آبخیز بزرگتر رودخانه می سی سی پی باعث ایجاد گووه های آب شور قبل از سال 2023 شده است و تغییرات آب و هوایی احتمالاً باعث خشکسالی های بیشتری خواهد شد که منجر به ایجاد گووه های آب شور بیشتر در آینده خواهد شد.

به دلیل منابع محدود، برای شهر نیواورلئان انجام هر گونه پروژه زیرساختی در مقیاس بزرگ یا به روز رسانی سیستم آب آشامیدنی خود برای آماده شدن برای رویداد نفوذ بعدی دشوار است. با این حال، SWBNO دریافت که ارتباطات اولیه، صادقانه و مکرر در مورد وضعیت کیفیت آب برای ایجاد و حفظ اعتماد عمومی مهم است.

بینش های کلیدی

 همکاری کلیدی است: تصمیم گیرندگان متعددی که در بحران آب نیواورلئان دخیل هستند باید برای کند کردن رخدادهای نفوذ آب شور و تصفیه آب آشامیدنی آسیب دیده همکاری کنند. هر دو USACE و SWBNO برای کمک به کاهش رویدادهای نفوذ آب شور کار می کنند و در نظارت و گزارش سطوح شوری با یکدیگر همکاری می کنند.

 استفاده های متعدد از منابع آب نیازمند مدیریت است: USACE باید مبادلات استفاده های متعدد رودخانه می سی سی پی و اثرات این استفاده ها را مدیریت کند. USACE وظیفه دارد رودخانه می سی سی پی را حفظ کند و حمل و نقل دریایی را مدیریت کند که شامل لایروبی دوره ای رودخانه است. اگرچه لایروبی رودخانه رویدادهای نفوذ آب شور را در طول خشکسالی تشدید می کند، USACE برای کند کردن یا متوقف کردن گووه های آب شور، آستانه هایی ایجاد می کند. علاوه بر این، USACE آب شیرین را از طریق بارج به منابع آب آشامیدنی آسیب دیده وارد می‌کند.

 شفافیت و ارتباطات برای ایجاد اعتماد عمومی ضروری است: SWBNO در حال حاضر با حوادث سیل، زیرساخت های قدیمی و لوله های سربی مبارزه می کند. اعتماد عمومی به SWBNO پایین است، به ویژه پس از رویداد گووه آب شور در سال 2023. از آن زمان، فرماندار لوئیزیانا یک کارگروه ایجاد کرد تا تعیین کند که آیا SWBNO به ساختار حکومتی متفاوتی نیاز دارد یا خیر. با وجود این، عدم اعتماد طولانی مدت جامعه مانع از تلاش های نیواورلئان برای انجام سرمایه گذاری های مورد نیاز برای جلوگیری از بحران آب شور در آینده خواهد شد.

سائوپائولو

نمای هوایی از مخزن جاگواری، مخزنی در سیستم Cantareira در برزیل.عکس از رصدخانه زمین ناسا

آگوست 2014

ماهیت بحران

در تابستان 2013 تا 2014، دوره بحرانی که در آن جنوب شرقی برزیل به بارندگی برای تکمیل منابع آب شیرین متکی است، حوضه رودخانه‌های Tiete و Piracicaba-Capivari-Jundiaí – که همگی به عنوان منابع آب سطحی برای سائوپائولو عمل می‌کنند – تنها نیمی از آب‌های خود را دریافت کردند. بارش نرمال سالانه بارندگی کم اثرات سال خشک قبلی را تشدید کرد و در نهایت منجر به رسیدن مخازن کلیدی در سیستم Cantareira به 5 درصد ظرفیت و نیاز به خروج از استخر مرده در مخازن اصلی در سال‌های 2014 و 2015 شد.

این بحران نه تنها با افزایش تقاضای آب در منطقه شهری سائوپائولو (به دلیل رشد سریع جمعیت و صنعتی شدن) پیچیده شد، بلکه به دلیل مدیریت نادرست سیستم آب قدیمی و نشت مزمن – و عدم تطبیق پیشگیرانه

پاسخ.

به جای جیره بندی مستقیم، شرکت بهداشت عمومی ایالت سائوپائولو (Saneamento Básico do Estado de São Paulo، یا SABESP) سه اقدام اصلی واکنش را اجرا کرد:

  • کاهش فشار برای کاهش مصرف کلی آب
  • مشوق های مالی، از جمله تخفیف در قیمت آب برای مصرف آب کمتر از متوسط ​​و هزینه اضافی در قیمت آب برای مصرف آب بالاتر از متوسط
  • کمپین های اطلاع رسانی جامعه برای کمک به کاهش مصرف آب.

اگرچه این اقدامات تا حدودی در کاهش تقاضا موفقیت آمیز بود، اما نابرابری ها را در سراسر منطقه تشدید کرد زیرا جوامع کم درآمد به طور نامتناسبی تحت تأثیر کاهش فشار آب قرار گرفتند.پاسخ‌های دولت ملی برزیل و دولت ایالتی سائوپائولو، که بر مدیریت مقیاس بزرگ سیستم‌های مخزنی که منطقه شهری سائوپائولو را تغذیه می‌کنند، نظارت می‌کنند، شامل گسترش ظرفیت انتقال بین حوضه‌ای برای امکان انتقال آب بزرگ‌تر است.

وضعیت

اگرچه کاهش تقاضای آب، ترمیم نشت ها و تنوع بخشیدن به منابع آب به کاهش بدترین اثرات خشکسالی کمک کرد، اما بحران در نهایت با بازگشت بارندگی عادی به منطقه در سال 2016 و کمک به بازسازی سیستم مخزن Cantareira پایان یافت.

SABESP متعاقباً یک برنامه استراتژیک را برای کمک به کاهش اثرات خشکسالی های آینده اجرا کرد. این طرح شامل تقویت نهادی، مسیرهایی برای مشارکت عمومی، ابزارهای سنجش امنیت آب و طرح هایی برای احیای اکوسیستم بود.

سازمان‌های این منطقه همچنین در بهبود زیرساخت‌ها مانند تعمیر نشتی و افزایش ظرفیت تصفیه آب سرمایه‌گذاری کرده‌اند. پاسخ‌های بلندمدت عمده دولت‌های ملی برزیل و ایالت سائوپائولو شامل تکنیک‌های سنتی و مهندسی شده ظرفیت‌سازی تامین آب، مانند گسترش ظرفیت سازه‌های انتقال برای انتقال آب بین حوضه‌ای است.

بینش های کلیدی

به دلیل سه عامل اصلی که منجر به بحران تامین آب سائوپائولو شد (خشکسالی، رشد جمعیت و سوءمدیریت سیستم)، SABESP، همراه با دولت‌های ایالتی و ملی، رویکردی در سطح سیستم برای رسیدگی به کمبود آب اتخاذ کردند. این شامل ترکیبی از سرمایه گذاری های زیرساختی، تغییر سیاست ها و بازسازی اکوسیستم بود.

تجربه سائوپائولو پتانسیل پاسخ‌های جایگزین فراتر از ظرفیت‌سازی، مانند بهبود مدیریت منابع آب، مشارکت جامعه و احیای اکوسیستم را برجسته می‌کند، که هر کدام می‌توانند یک پاسخ طولانی‌مدت موثر باشند.

 بهبود زیرساخت ها نیاز به هماهنگی دارد: بهبود زیرساخت ها، از جمله افزایش ظرفیت برای انتقال و تصفیه آب، مورد نیاز است و نیاز به هماهنگی بین سازمان های شهری، ایالتی و ملی دارد تا به عنوان یک سیستم به درستی عمل کند. هماهنگی شامل مدل‌سازی و برنامه‌ریزی سناریوی به‌روز برای مدیریت منابع آب در سراسر حوضه‌ها و شهر است تا مقاومت کلی سیستم در برابر خشکسالی، محرک اصلی بحران را افزایش دهد.

 اطلاع رسانی جامعه می تواند به کاهش تقاضا کمک کند: مشارکت جامعه در طول بحران آب، اغلب از طریق رسانه های اجتماعی، SABESP را قادر ساخت تا با برجسته کردن انگیزه های مالی برای صرفه جویی در آب، تقاضا را کاهش دهد، که تا حدودی به تقاضای سیستم پرداخت. با این حال، تلاش برای اطلاع رسانی می توانست ملاحظات برابری بیشتری را شامل شود.

 احیای اکوسیستم‌ها می‌تواند به افزایش عرضه آب کمک کند: با فشار قابل توجهی توسط SABESP، تلاش‌های برنامه‌ریزی شده دولت‌های ایالتی و ملی برای احیای جنگل‌ها در حوزه‌های آبخیزداری که سیستم‌های مخزن را تغذیه می‌کنند، تامین آب در منطقه را افزایش داده و آلودگی منابع آب را کاهش می‌دهد. اکوسیستم‌های جنگلی بومی این امکان را فراهم می‌آورند که آب پاک‌تر به تدریج به رودخانه‌ها و مخازن سرازیر شود، که امکان انعطاف‌پذیری بیشتر در مدیریت سیستم مخزن و تصفیه آب کارآمدتر را فراهم می‌کند.

ملبورن

بزرگترین مخزن ملبورن، مخزن تامسون، در سال 2009 در طول یک خشکسالی گسترده.عکس توسط Tangerineduel/CC By 4.0

ماهیت بحران

ملبورن، استرالیا، به سرعت در حال رشد است: جمعیت آن از 3.2 میلیون نفر در سال 2001 به 4.6 میلیون نفر در سال 2024 افزایش یافته است. انتظار می رود این رشد همچنان ادامه داشته باشد و تا سال 2030 تا 6 میلیون نفر و تا سال 2070 به 8 میلیون نفر برسد.

خشکسالی هزاره در سال 1996 آغاز شد و در سال 2010 به پایان رسید. بارندگی های کم پی در پی در طول فصول خنک منجر به شرایط هیدرولوژیکی فزاینده وخیم مانند پوشش گیاهی خشک و منابع آب زیرزمینی تخلیه شده شد. حجم ذخیره‌سازی مخزن از کامل در سال 1996 به کمتر از یک سوم تا سال 2010 کاهش یافت و تنها یک سال ذخیره در انبار باقی ماند.

پاسخ

ملبورن رویکردی مشورتی داشت و هیچ جریمه ای صادر نشد. در عوض، در سال 2008، شهر کمپین “هدف 155” را برای کاهش مصرف سرانه آب به 155 لیتر در روز (41 گالن در روز) اتخاذ کرد. در آن زمان، میانگین مصرف سرانه در استرالیا 340 لیتر در روز یا 90 گالن در روز بود. این کمپین منجر به کاهش 40 درصدی مصرف سرانه در دو سال آخر خشکسالی و به دست آوردن نرخ خالص مصرف روزانه 22 درصد کمتر از میانگین نرخ روزانه در دهه 1990 شد.

این شهر همچنین زیرساخت های جدیدی ایجاد کرد. ساخت و ساز در سال 2009 در یک کارخانه شیرین سازی آب دریا آغاز شد و خط لوله 70 کیلومتری (44 مایلی) شمال-جنوب از رودخانه گلبرن در سال 2010 تکمیل شد.

وضعیت

کارخانه آب شیرین کن 3.1 میلیارد دلاری در سال 2012 آنلاین شد اما اولین سفارش خود را برای تامین آب تا سال 2017 دریافت نکرد. این شهر اکنون می تواند نیمی از نیاز آبی خود را با کارخانه آب شیرین کن و خط لوله Goulburn تامین کند.

در سال 2015، مخازن آب باران در خانه های جدید اجباری شد و وابستگی لباسشویی، توالت و باغ به آب شهری را تا 40 درصد کاهش داد. دولت ایالت ویکتوریا نیز انواع کمپین های آموزشی و مشوق های تخفیف بهره وری را راه اندازی کرد. همچنین به ساکنان دستگاه های تایمر دوش رایگان ارائه می دهد.

علیرغم این تلاش ها، مصرف خالص سالانه آب از سال 2019 تا 2024 به دلیل ادامه رشد جمعیت در منطقه، 10.7 درصد افزایش یافته است. ملبورن واتر، آژانس آب شهری، داده های نظارتی فراوانی را برای اطلاع عموم ارائه می دهد.

بینش های کلیدی

 زیرساخت‌های جدیدی برای راه‌حل‌های طولانی‌مدت بحران مورد نیاز است: ملبورن از لحاظ تاریخی ظرفیت اضافی ذخیره‌سازی آب را تا حدی با ادغام با سایر ارائه‌دهندگان منطقه ایجاد کرده است. در نهایت، خشکسالی هزاره محدودیت‌های این رویکرد را نشان داد، بنابراین شهر به ساخت یک انتقال بین حوضه‌ای و یک کارخانه نمک‌زدایی متمرکز شد. با این حال، اینها راه‌حل‌های بلندمدتی بودند و در حل بحران فوری کمتر مؤثر بودند (اگرچه به نظر می‌رسد برای جلوگیری از بحران بعدی آماده هستند).

 محدودیت‌های داوطلبانه می‌توانند اثرات مثبتی داشته باشند: رویکرد مشارکتی و مشورتی در جوامع برای کاهش سریع مصرف سرانه آب کار می‌کند و به نظر می‌رسد حتی پس از از بین رفتن بحران نیز ادامه داشته است. علاوه بر این، این محدودیت‌های داوطلبانه ممکن است باعث ایجاد حسن نیت عمومی کافی از سوی مردم برای تأمین مالی پروژه‌های زیرساختی بزرگ یا آزمایش فناوری‌های جدید شود.

لاس وگاس

دریاچه مید، منبع اصلی آب آشامیدنی لاس وگاس.عکس از رصدخانه زمین ناسا -جولای 2022

ماهیت بحران

شهر لاس وگاس، نوادا، و حوضه رودخانه کلرادو به طور کلی از سال 2001 در وضعیت خشکسالی شدید قرار داشته اند. 10 درصد باقی مانده از چاه های آب زیرزمینی تامین می شود.

در آگوست 2021، سطح آب دریاچه مید به پایین ترین سطح خود یعنی 1067 فوت (325.2 متر) یا 35 درصد ظرفیت آن رسید. این امر باعث شد که اداره فدرال احیاء، که مدیریت آب و برق در غرب ایالات متحده را بر عهده دارد، کاهش تخصیص آب را اعلام کند. نوادا بیشترین کاهش را با 21000 هکتار فوت (26 میلیارد لیتر یا حدود 7 درصد از تخصیص معمول سالانه ایالت) به خود اختصاص داد.

سطح آب در سال‌های بعد به کاهش خود ادامه داد و در ژوئیه 2022 به پایین‌ترین سطح تاریخی دیگر یعنی 1040 فوت (317 متر) رسید و در سال‌های 2023 و 2024 به دلیل آب و هوای مرطوب‌تر زمستانی دوباره شروع به افزایش کرد.

پاسخ

خشکسالی طولانی مدت باعث ایجاد یک سری ابتکارات و سرمایه گذاری توسط این شهر و تامین کننده آب منطقه ای آن شده است. سازمان آب نوادای جنوبی (SNWA)، یک مرجع مدیریت آب منطقه ای، و شهر لاس وگاس اقداماتی را برای افزایش منابع آب شهر و سرمایه گذاری هنگفت در اقدامات حفاظت از آب انجام داده اند.

این اقدامات شامل دو پروژه جدید برای افزایش ظرفیت پمپاژ آب زیر دریاچه مید به میزان 900 میلیون گالن در روز (3.4 میلیارد لیتر در روز) و سیاست های جامع صرفه جویی در مصرف آب است که بر تشویق کاهش مصرف آب و نیاز به بهره وری آب از طریق اصلاح قوانین ساختمانی تمرکز دارد.

وضعیت

با وجود ادامه رشد جمعیت و عوامل استرس‌زای تامین آب، بین سال‌های 2002 تا 2023، لاس‌وگاس مصرف سرانه آب خود را تا 58 درصد کاهش داد. شرایط خشکسالی لاس وگاس به دلیل خشک شدن حوضه رودخانه کلرادو و کاهش متعاقب آن در تخصیص آب در سطح ایالت، احتمالاً دائمی خواهد بود.

همانطور که منطقه با رشد جمعیت و اثرات تغییرات آب و هوایی مواجه است، SNWA افزایش تقاضای سرانه را به میزان 10 گالن در روز (37.4 لیتر در روز) پیش بینی می کند. از این رو، کاهش مصرف سرانه آب همچنان یک اولویت است و هدف جدید حفاظت از سرانه شهر تا سال 2035، 86 گالن در روز (325 لیتر در روز) خواهد بود.

بینش های کلیدی

 برنامه ریزی و سرمایه گذاری پیشگیرانه نتیجه می دهد: لاس وگاس تاب آوری آب خود را به برنامه ریزی و سرمایه گذاری فعال می داند. SNWA سالانه برنامه بلندمدت 50 ساله خود را به روز می کند و پیش بینی های جدید آب و هوا و جمعیت و تکنیک های مدل سازی پیشرفته را برای توسعه سناریوهای مختلف عرضه و تقاضا برای اطمینان از آمادگی شهر برای انواع آینده های احتمالی یکپارچه می کند. برای فعال کردن چنین برنامه ریزی طولانی مدت مکرری، SNWA روی ظرفیت کارکنان و تخصص فنی قابل توجهی سرمایه گذاری کرده است تا مدل هایی را که برنامه را مشخص می کند، درک کند.

 آموزش و ارتباطات برای هماهنگی بین دولتی حیاتی است: ساختار حاکمیتی SNWA به هماهنگی بین دولتی گسترده نیاز دارد و هر شهرداری شرکت کننده ملزم به امضای هرگونه سیاست یا سرمایه گذاری آب منطقه ای است. این امر باعث شده است که SNWA به شدت بر آموزش و ارتباط با حوزه های مختلف تمرکز کند.

درس های آموخته شده

درس 1

برنامه ریزی و سرمایه گذاری فعالانه

اولین درس اهمیت اصلی برنامه ریزی از پیش و سرمایه گذاری زودهنگام برای کاهش ریسک های آینده است. فقدان برنامه ریزی و سرمایه گذاری قبلی اغلب به عنوان کمک به وقوع بحران در وهله اول ذکر می شد و هر برنامه ریزی قبلی که انجام شده بود معمولاً فقط برای پاسخ به بحران مفید بود.

آنچه به نظر می رسد یک رویداد حاد است، اغلب یک فاجعه با شروع آهسته است. شهرها اغلب سیگنال‌هایی دریافت می‌کنند مبنی بر اینکه چالش‌هایی برای تامین آب وجود دارد، اما ممکن است تا زمانی که وضعیت وخیم شود، پاسخ به تاخیر بیفتد. فاصله زمانی بین تصمیم گیری در مورد منابع آب و درک مزایای تصمیم ممکن است امنیت آب را در طول بحران تامین آب به خطر بیندازد.

علاوه بر این، تصمیمات اتخاذ شده در مورد منابع آب و پاسخ های مدیریتی در طول یک بحران به سرعت اتخاذ می شوند و بنابراین، احتمالاً فاقد ارزیابی و مشارکت جامعه مورد نیاز برای سرمایه گذاری های واقعاً مؤثر و انعطاف پذیر هستند.

درس 2

برای امنیت آب شهری رویکردی در سطح سیستم داشته باشید

ایجاد امنیت آب شهری مستلزم رویکردی در سطح سیستم و تغییر تفکر از تأکید واحد بر افزایش عرضه به دیدگاهی گسترده تر از دسترسی پایدار و کافی است. ارزش این تغییر به یک رویکرد مبتنی بر سیستم بیشتر درسی است که بسیاری از شهرها در مطالعه موردی ما در طول بحران های تامین آب خود آموختند. به طور خاص، آنها اهمیت همکاری بین بخشی، ایجاد سیستم های داده و ظرفیت های فنی، و اطمینان از انعطاف پذیری مالی را آموختند.

با این حال، کار موثر در بخش‌ها بر روی یک هدف جدید یا مشترک می‌تواند چالش برانگیز باشد، زیرا نیاز به تعادل احترام به تخصص دامنه با واقعیت جدید و متقاطع وجود دارد.

اهداف سرمایه‌گذاری در این روابط و ظرفیت‌ها می‌تواند هم در برنامه‌ریزی و هم در واکنش به یک بحران نتیجه دهد. همانطور که یکی از تصمیم‌گیرندگان می‌گوید، “سرمایه‌گذاری در قابلیت‌های عرضی هرگز هدر نمی‌رود – این تیم پاسخگویی به فاجعه شماست.”

درس 3

تقویت همکاری بین دولت ها

ایجاد امنیت آب شهری به تنهایی توسط دولت شهری یا سازمان آب انجام نمی شود. این امر مستلزم هماهنگی و مشارکت قوی بین دولت ها (افقی و عمودی) است. سیستم‌ها، سرمایه‌گذاری‌ها و رفتارهای مورد نیاز برای امنیت آب شهری اغلب دولت‌های ملی، محلی و محلی را درگیر می‌کنند و شامل مشارکت با سازمان‌های غیردولتی، سازمان‌های اجتماعی و بخش خصوصی می‌شوند.

امنیت آب شهری – و پاسخ موثر به بحران – مستلزم تامین مالی، مقررات و منابع فنی است که اغلب توسط سطوح مختلف دولت به بهترین شکل ارائه می شود. دولت‌های ملی و محلی نقش مهمی در توسعه و تاب‌آوری سیستم‌های آب شهری و پایداری بلندمدت مناطق شهری دارند.

درس 4

راه‌حل‌های نوآورانه برای انعطاف‌پذیری متناسب با زمینه را بپذیرید

راه‌حل‌های فناوری مانند نمک‌زدایی، مدل‌سازی پیشرفته و سیستم‌های کاهش تقاضا، می‌توانند نقش مهمی در ایجاد امنیت آب شهری داشته باشند و دائما در حال تکامل هستند. برخی راه‌حل‌ها ممکن است در مقیاس کوچک حسگرهای شبکه‌ای یا مواد جدید باشند، و برخی دیگر ممکن است به رویکردهای سیستمی مانند بازارهای قیمت‌گذاری آب یا تکنیک‌های مدل‌سازی تحلیلی جدید نیاز داشته باشند. این بدان معناست که تصمیم گیرندگان نباید تنها به آنچه در گذشته کارآمد بوده یا پاسخ ها و ابزارهای معمول تکیه کنند.

راه‌حل‌های نوآورانه همچنین می‌تواند شامل مفاهیم جدید اجتماعی‌شده، مانند برداشت آب باران و بازیافت آب خاکستری باشد. اصلاحات کاربری زمین، مانند زیرساخت سبز؛ یا رویکردهای برنامه ریزی که بر بازیابی منابع یا حتی تخلیه مایع صفر تمرکز دارند. پذیرش و اجرای رویکردهای جدید مستلزم مشارکت عمومی-خصوصی مشترک و ایجاد اعتماد قبل از هر بحران احتمالی است.

درس 5

ایجاد اعتماد و ارتباطات موثر

شاید رایج ترین و چالش برانگیزترین درس آموخته شده از تجربیات بحران تامین آب، اهمیت ایجاد اعتماد و برقراری ارتباط موثر با ساکنان شهر باشد.

تصمیم گیرندگان اغلب با نیاز به صریح و صادق بودن با ساکنان در مورد وضعیت یک سیستم آب، تهدیداتی که با آن مواجه است و سرمایه گذاری ها و تغییرات مورد نیاز برای تضمین امنیت آب مبارزه می کنند. برقراری ارتباط شفاف و دقیق در مورد چالش‌های تامین آب، جسارت سیاسی می‌طلبد و تامین‌کنندگان آب شهری اغلب فاقد تجربه در ارتباط و مشارکت عمومی هستند.

بحران آب همه افراد یک جامعه را به یک اندازه تحت تاثیر قرار نمی دهد. اغلب، نابرابری های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی طولانی مدت در کمیت و کیفیت آبی که مردم می توانند به آن دسترسی داشته باشند منعکس می شود. بنابراین، کسانی که قبلاً آسیب‌پذیری را تجربه کرده‌اند، احتمالاً «اول و بدترین» اثر کمبود قابل توجه آب را تجربه خواهند کرد.

ایجاد اعتماد در میان جوامع آسیب دیده، همکاری را تقویت می کند و تضمین می کند که راه حل ها عادلانه و پایدار هستند. این شامل ارتباطات شفاف، مشارکت مداوم و پاسخگویی از سوی تصمیم گیرندگان است. گنجاندن صداهای متعدد در فرآیندهای تصمیم گیری به معنای مشارکت فعال رهبران جامعه، سازمان های محلی و ساکنان در بحث و برنامه ریزی است.

کاتالیزور تغییر با مسیرهایی برای امنیت آب شهری

سد Clatteringshaws در اسکاتلند.عکس توسط stocksolutions/Adobe Stock

رهبران، تصمیم گیرندگان و ساکنان چگونه این درس ها را برای شهرهای خود ادغام می کنند؟ شاید بزرگترین چالشی که شهرها با آن روبرو هستند حفظ توجه و منابع در زمانی است که شرایط اضطراری وجود ندارد.

بسیج منابع و تخصص مورد نیاز برای ایجاد این تغییرات مستلزم رهبری قوی محلی، آگاهی عمومی و حمایت بین دولتی است. انتقال خلاقانه و مؤثر اهمیت ایجاد امنیت آب شهری و سرمایه‌گذاری‌هایی که در پی دارد بسیار مهم است.

شهرهای سرتاسر جهان به طور فعال با چالش های عمده ای در زمینه منابع آبی دست و پنجه نرم می کنند. از پکن تا Motevideo و از مکزیکو سیتی تا بنگالورو، امنیت آب در دستور کار است. زمانی که ذخایر آب در طول خشکسالی به شدت کاهش می‌یابد، شهرها خبرساز می‌شوند، اما ایجاد امنیت آب شهری صرفاً برای این موارد شدید نیست و نمی‌توان به طور موثر در طول یک بحران به آن دست یافت.

از آنجایی که الگوهای دما و بارندگی در حال تغییر هستند، شهرهایی که از لحاظ تاریخی نیازی به نگرانی در مورد منابع آب قابل اعتماد نداشته اند، ممکن است شاهد چالش های جدیدی باشند. رشد جمعیت، پیری زیرساخت‌ها و تصمیم‌گیری‌های نادیده گرفته شده نیز می‌تواند سیستم‌ها را در برابر رویدادهای آب و هوایی آسیب‌پذیر کند که از لحاظ تاریخی استرس کمی ایجاد کرده‌اند. ایجاد امنیت آب شهری به تصمیم گیرندگان ابزارها و ظرفیت هایی را می دهد که برای اجتناب از بحران و واکنش موثر در صورت بروز عوامل استرس زای عمده تامین نیاز دارند.

هر شهر مسیرهای منحصر به فرد خود را برای امنیت آب شهری خواهد داشت. برخی از شهرها باید بر ایجاد ظرفیت انسانی و فنی مورد نیاز برای برنامه ریزی بلندمدت تمرکز کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است نیاز به اولویت بندی همکاری بین دولتی یا سرمایه گذاری داشته باشند. زمینه‌های هیدرولوژیکی، زیرساختی، مالی، اجتماعی و سیاسی شهرها، فرصت‌های تصمیم‌گیرندگان را در حین ارزیابی مبادلات و تعیین اولویت‌های لازم برای حرکت به سمت امنیت آب، شکل داده و محدود می‌کند.

تحقیقات در RAND به ایجاد چارچوب‌ها و استراتژی‌هایی کمک می‌کند که شهرها برای ایجاد امنیت آب شهری قبل از مواجهه با یک بحران واقعی – روز صفر بعدی – نیاز دارند. این پروژه اولین گام در درک اینکه چگونه تصمیم گیرندگان می توانند در حال حاضر برای جلوگیری از خطرات آب و هوایی فاجعه بار در آینده به بهترین شکل عمل کنند، ارائه می دهد. تحقیقات آتی می‌تواند شرایطی را که سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی فعال را تقویت می‌کند، نظارت و معیارهای موثر برای پیش‌بینی بحران، چالش‌هایی که شهرهای کوچکتر و مناطق روستایی بیشتر با آن مواجه هستند و روش‌های موثر و عادلانه برای ارزیابی مبادلات را بررسی کند. تحقیقات دقیق و درگیر می‌تواند به حمایت از تلاش‌ها برای ایجاد امنیت آب شهری و جلوگیری از بدترین پیامدهای خطرات فاجعه‌بار تامین آب ادامه دهد.

https://www.rand.org

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *