
03 ژوئیه 2025 -عکسها: آن دیویس 773 / فلیکر
اتحادیه اروپا باید تحقیقات دوگانه استفاده را در برنامه عملیاتی دهم، برنامه چارچوب بعدی برای تحقیق و نوآوری، ادغام کند و آن را با صندوق دفاع اروپا، گزارش جدیدی از گروه متخصص کمیسیون اروپا در مورد تأثیر اقتصادی و اجتماعی تحقیق و نوآوری (ESIR) هماهنگ کند.
در این گزارش آمده است: «اتحادیه اروپا باید رویکرد «طراحی دوگانه استفاده» را به عنوان ستونی حیاتی برای تضمین امنیت، رقابتپذیری و رفاه اروپا اتخاذ کند. شکاف مداوم بین تحقیق و نوآوری غیرنظامی و دفاعی منجر به از دست رفتن مزایای رقابتی در فناوریهای نوظهور میشود.»
این گزارش نشان میدهد که اتحادیه اروپا با تجمیع منابع و بهرهگیری از همافزایی بین تحقیقات غیرنظامی و نظامی، میتواند نوآوریهای جدید را آسانتر و سریعتر پرورش دهد.
در این گزارش آمده است: «در چشمانداز ژئوپلیتیکی که به سرعت در حال تحول است، توانایی هماهنگی، سرمایهگذاری و تنظیم تحقیق و توسعه با کاربرد دوگانه برای استقلال استراتژیک ضروری است»، در حالی که ارتباط تنگاتنگ برنامههای غیرنظامی و نظامی «استفاده از منابع کمیاب را بهینه میکند.»
اورزولا فون در لاین، رئیس کمیسیون، اخیراً گفته است که اتحادیه اروپا باید «پلهای بیشتری» بین حوزههای غیرنظامی و نظامی ایجاد کند و اظهار داشته است که قصد دارد رویکردی با کاربرد دوگانه را در سراسر برنامههای اتحادیه اروپا اجرا کند.
ماه گذشته، مانوئل الکسیو، عضو کابینه کمیسر تحقیقات اتحادیه اروپا، اکاترینا زاهاریوا، گفت که «ما باید بررسی کنیم که چگونه برنامههای تحقیقاتی دفاعی غیرنظامی و اروپایی بهتر با هم تعامل میکنند.»
برنامه چارچوب اتحادیه اروپا برای تحقیق و نوآوری در طول ۴۰ سال فعالیت خود، بر پروژههای غیرنظامی تمرکز داشته است، اما افزایش فشارهای ژئوپلیتیکی، به ویژه حمله روسیه به اوکراین، اتحادیه اروپا را بر آن داشته است تا به چگونگی بهبود قابلیتهای نظامی خود و توسعه فناوریهای جدیدی که میتواند به این بلوک در مقابله با تهدیدات هیبریدی، و همچنین در نبردهای مستقیم کمک کند، فکر کند.
در این گزارش آمده است: «تحقیقات با کاربرد دوگانه میتواند پیامدهای اجتماعی عمیقی داشته باشد و هم پیشرفتهای مثبت و هم پیامدهای منفی بالقوهای را ایجاد کند که باید از طریق اقدامات حاکمیت اخلاقی با دقت مدیریت شوند.» علاوه بر این، کارشناسان میگویند: «مرز بین عملیات نظامی و غیرنظامی به طور فزایندهای نفوذپذیر شده است.»
کمیسیون به دنبال ارتباط بین بودجههای تحقیقاتی غیرنظامی و نظامی است
گزارش تکمیلی کمیسیون، که توسط کارشناسان جوامع تحقیق و نوآوری غیرنظامی و دفاعی نوشته شده است، به این موضوع میپردازد که چگونه طیف وسیعی از کشورها توانستهاند تحقیقات با کاربرد دوگانه را با موفقیت ترویج دهند و چگونه خطراتی مانند کنترل صادرات را کاهش دادهاند.
بر اساس این گزارش، کشورهایی مانند ژاپن نشان دادهاند که سیستمهای تحقیقاتی با کاربرد دوگانه «با مواضع صرفاً دفاعی یا صلحطلبانه ناسازگار نیستند»، در حالی که کشورهایی مانند ایالات متحده و اسرائیل نشان دادهاند که مقررات سادهتر و معافیتهای موقت میتواند به پذیرش سریعتر فناوریهای جدید کمک کند. در نهایت، مشارکت نهادها و محققان خارجی در تحقیقات با کاربرد دوگانه باید «تا حدودی توسط پادمانها محدود شود».
چندین سیستم تأمین مالی که توسط گزارش کمیسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند، شامل مکانیسمهایی هستند که از پیوند متقابل تحقیقات غیرنظامی و نظامی پشتیبانی میکنند. چین مدل «ادغام نظامی-غیرنظامی» دارد، ژاپن به طور فعال در حال بررسی استارتآپها است، در حالی که کره جنوبی در حال بررسی بازار غیرنظامی برای یافتن راهحلهای ممکن برای چالشهای نظامی است.