
۱۹ ژوئن ۲۰۲۵ -نوشته دیوید متیوز-عکسها: ایگور اومیلائف / آناسپلش
کشورهای گروه هفت (G7) پس از اجلاس امسال در کانادا، بر سر چندین اقدام و ابتکار جدید در زمینه هوش مصنوعی و فناوریهای کوانتومی توافق کردند.
در بیانیهای، این گروه از کشورهای دموکراتیک لحنی خوشبینانه در مورد هوش مصنوعی اتخاذ کردند و تأکید کردند که میتواند به شرکتهای کوچک کمک کند و در بخش دولتی صرفهجویی کند.
در حالی که این گروه هشدار میدهد که هوش مصنوعی باید «مسئولانه» و «قابل اعتماد» باشد و از مصرف انرژی این فناوری ابراز نگرانی میکند، این پیام مثبتتری نسبت به هشداری است که در اواخر سال ۲۰۲۳ مبنی بر اینکه این فناوری در صورت خارج شدن از کنترل انسان میتواند «آسیب جدی و حتی فاجعهبار» ایجاد کند، صادر شد.
از آن زمان، به ویژه در اتحادیه اروپا، نگرانیها از نگرانیهای ایمنی به سمت چگونگی کمک هوش مصنوعی به تحریک اقتصادهای در حال رکود و صرفهجویی در هزینههای عمومی تغییر کرده است.
به طور خاص، گروه هفت اعلام کرد که یک «چالش بزرگ هوش مصنوعی گروه هفت» ایجاد خواهد کرد تا به تسهیل پذیرش هوش مصنوعی در بخش دولتی کمک کند. همچنین یک شبکه جدید برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات مربوط به اینکه کدام ابزارهای هوش مصنوعی برای سرعت بخشیدن به مدیریت دولتی کار میکنند، وجود خواهد داشت.
دولت تازه منتخب کانادا اخیراً طرح خود را برای ادغام هوش مصنوعی در خدمات عمومی منتشر کرده است. بریتانیا ادعا کرده است که راهاندازی هوش مصنوعی میتواند سالانه ۴۵ میلیارد پوند در مدیریت دولتی صرفهجویی کند، اگرچه نمایندگان مجلس بریتانیا از این رقم ابراز تعجب کردهاند.
در بیانیه گروه هفت آمده است که این گروه همچنین میخواهد تلاشهای خود را برای پذیرش هوش مصنوعی «که تحقیقات را به کاربردهای عملی متصل میکند» «دو برابر» کند. گروه هفت با پیروی از تعهدات اتحادیه اروپا مبنی بر دسترسی شرکتهای کوچکتر به محاسبات هوش مصنوعی، اعلام کرد که زیرساختهای محاسباتی بیشتری را در اختیار استارتآپها قرار خواهد داد.
اما این گروه که شامل کانادا، ایتالیا، فرانسه، بریتانیا، ایالات متحده، ژاپن و آلمان و نمایندگان اتحادیه اروپا است، همچنین در مورد عطش هوش مصنوعی به انرژی هشدار داد.
در این بیانیه آمده است: «ما میدانیم که افزایش پذیرش هوش مصنوعی، فشار فزایندهای را بر شبکههای انرژی ما وارد میکند، پیامدهای منفی خارجی ایجاد میکند و پیامدهایی برای امنیت انرژی، تابآوری و مقرونبهصرفه بودن دارد.»
در این بیانیه آمده است که گروه هفت از نوآوریهایی که هوش مصنوعی را از نظر انرژی و منابع کارآمدتر میکند، حمایت خواهد کرد.
این گروه همچنین متعهد به حمایت از تبادل استعدادهای بیشتر در حوزه هوش مصنوعی، از جمله برای دانشجویان، شد.
در این بیانیه آمده است: «ما قصد داریم تبادل استعدادهای فرامرزی گروه هفت را گسترش دهیم تا تخصص هوش مصنوعی را با کسبوکارها – از جمله شرکتهای کوچک و متوسط - مرتبط کنیم و پذیرش آن را تسریع بخشیده و نیروی کار آماده برای آینده بسازیم.»
گروه هفت همچنین بیانیهای در مورد فناوریهای کوانتومی، دستهای گسترده از ابزارهایی که از خواص کوانتومی فیزیک برای ایجاد انواع جدیدی از رایانهها، حسگرها و ارتباطات استفاده میکنند، منتشر کرد.
این گروه گفت: «پیشرفتهای قابل توجه در تحقیق و توسعه در طول دهه گذشته به این معنی است که این فناوریها اکنون آماده ایجاد مزایای اقتصادی و اجتماعی هستند»، اگرچه میتوانند «پیامدهای گستردهای برای امنیت ملی و بینالمللی نیز داشته باشند، زیرا قابلیتهای دفاعی جدیدی را ممکن میسازند و سیستمهای حفاظت از دادههای فعلی را تهدید میکنند.»
گروه هفت اعلام کرد که خواهان یک «اکوسیستم قابل اعتماد بین شرکای همفکر» در حوزه کوانتوم و تمرکز بر «جلوگیری از نشت فناوریهای حساس» است.
اگرچه به صراحت از چین نام برده نشد، اما این ممکن است اشارهای به امید گروه هفت برای حفظ نوعی برتری نسبت به پکن باشد. چندین سال است که کشورهای دموکراتیک در حال ایجاد اتحادی در حوزه فناوریهای کوانتومی هستند که چین را شامل نمیشود.
گروه هفت همچنین قول «تبادلهای بینالمللی بیشتر بین دانشگاه و صنعت» را داده است.