نوآوری در مدیریت برای توسعه پایدار

Kolnegar Private Media (Management Innovation for Sustainable Development)

22 تیر 1404 9:52 ب.ظ

باکتری‌های روده ممکن است بدن را از مواد شیمیایی سمی PFAS پاکسازی کنند

باکتری‌های روده ممکن است بدن را از مواد شیمیایی سمی PFAS پاکسازی کنند

۴ ژوئیه ۲۰۲۵-©shutterstock/Kateryna Kon

دانشمندان یک متحد شگفت‌انگیز در مبارزه با PFAS کشف کرده‌اند – گونه‌های خاصی از باکتری‌های روده. محققان دانشگاه کمبریج خانواده‌ای از میکروب‌ها را که به طور طبیعی در سیستم گوارش انسان وجود دارند شناسایی کرده‌اند که می‌توانند PFAS، “مواد شیمیایی دائمی” سمی مرتبط با طیف وسیعی از بیماری‌های جدی را جذب و به دام بیندازند.

این یافته‌ها امید امیدوارکننده‌ای برای کاهش تجمع PFAS در بدن انسان ارائه می‌دهند و به طور بالقوه دری را به روی مکمل‌های پروبیوتیک جدید طراحی شده برای افزایش توانایی باکتری‌های روده در خنثی کردن این مواد مضر باز می‌کنند.

دکتر کیران پاتیل از واحد سم‌شناسی MRC دانشگاه کمبریج و نویسنده ارشد این گزارش، گفت: “با توجه به مقیاس مشکل مواد شیمیایی دائمی PFAS، به ویژه اثرات آنها بر سلامت انسان، نگران کننده است که اقدامات کمی در مورد حذف این مواد از بدن ما انجام می‌شود. دریافتیم که گونه‌های خاصی از باکتری‌های روده انسان ظرفیت بسیار بالایی برای جذب PFAS از محیط خود در طیف وسیعی از غلظت‌ها و ذخیره آنها به صورت توده‌هایی در داخل سلول‌های خود دارند.به دلیل تجمع PFAS در این توده‌ها، به نظر می‌رسد خود باکتری‌ها از اثرات سمی محافظت می‌شوند.»

PFAS (مواد پرفلوروآلکیل و پلی‌فلوروآلکیل) گروهی از بیش از ۴۷۰۰ ماده شیمیایی مصنوعی هستند که به دلیل مقاومتشان در برابر آب، گرما و روغن به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرند.PFAS که در همه چیز از ظروف نچسب گرفته تا لباس‌های ضد آب و بسته‌بندی مواد غذایی یافت می‌شود، هزاران سال در محیط زیست باقی می‌ماند و به یک نگرانی رو به رشد برای سلامتی تبدیل شده است.قرار گرفتن در معرض PFAS با مشکلات مختلفی از جمله کاهش باروری، تأخیر در رشد کودکان، تضعیف پاسخ ایمنی و افزایش خطر ابتلا به سرطان و بیماری‌های قلبی عروقی مرتبط دانسته شده است.

به دلیل ساختار شیمیایی آنها، برخی از ترکیبات PFAS سال‌ها در بدن انسان باقی می‌مانند و از بین بردن آنها را به ویژه دشوار می‌کند.

دانشمندان در آزمایش خود، نه سویه خاص از باکتری‌های روده انسان را به موش‌ها وارد کردند و به طور مؤثر میکروبیوم‌های روده حیوانات را “انسانی” کردند.هنگامی که موش‌ها غذای آلوده به PFAS مصرف کردند، این باکتری‌ها به سرعت مواد شیمیایی را جذب کرده و به دفع آنها از طریق مدفوع کمک کردند.حتی با افزایش سطح PFAS در موش‌ها، میکروب‌ها به طور مؤثر به کار خود ادامه دادند و بین ۲۵ تا ۷۴ درصد از PFAS را در عرض چند دقیقه پس از قرار گرفتن در معرض آن جذب کردند.

محققان همچنین دریافتند که باکتری‌ها مواد شیمیایی را به صورت توده‌هایی در داخل سلول‌های خود جمع می‌کنند و ظاهراً در این فرآیند خود را از سمیت PFAS محافظت می‌کنند.در حالی که این نتایج اولیه هستند و هنوز به طور مستقیم در انسان آزمایش نشده‌اند، اولین نمونه شناخته شده از باکتری‌های روده‌ای هستند که نقش معناداری در سم‌زدایی PFAS ایفا می‌کنند.

با الهام از این کشف، تیم تحقیقاتی یک استارتاپ به نام کامبیوتیکس را برای توسعه درمان‌های پروبیوتیکی هدفمند که می‌توانند به بدن انسان در حذف مؤثرتر PFAS کمک کنند، تأسیس کرده‌اند.این شرکت که توسط کمبریج انترپرایز پشتیبانی می‌شود، در حال کار بر روی راه‌هایی برای افزایش عملکرد این میکروب‌ها برای ایجاد مکمل‌های غذایی قدرتمند است.

تا زمانی که چنین محصولاتی در دسترس قرار گیرند، دانشمندان گام‌های عملی برای کاهش قرار گرفتن در معرض PFAS، مانند اجتناب از قابلمه‌های روکش‌دار PFAS و استفاده از سیستم‌های تصفیه آب با کیفیت بالا را توصیه می‌کنند.

بریتانیا در ماه آوریل یک تحقیق پارلمانی در مورد تنظیم PFAS آغاز کرد. ۲۰۲۵، که نشان‌دهنده نگرانی فزاینده در مورد اثرات بلندمدت این مواد شیمیایی بر سلامت و محیط زیست است.

اگرچه برخی از PFASها به سرعت دفع می‌شوند، بسیاری از آنها با ساختارهای مولکولی طولانی‌تر برای دهه‌ها در بدن باقی می‌مانند و استراتژی‌های حذف مؤثر را به طور فزاینده‌ای حیاتی می‌کنند.

این تحقیق جدید ابزاری حیاتی به زرادخانه مبارزه با PFAS اضافه می‌کند و نشان می‌دهد که تقویت باکتری‌های خاص روده ممکن است به کاهش خطرات بلندمدت ناشی از این سموم پایدار کمک کند.

در حالی که هنوز چیزهای زیادی برای بررسی وجود دارد، دانشمندان خوشبین هستند که میکروبیوم روده می‌تواند کلید دفع مواد شیمیایی دائمی باشد که سلامت ما را تهدید می‌کنند.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *