نوآوری در مدیریت برای توسعه پایدار

Kolnegar Private Media (Management Innovation for Sustainable Development)

10 تیر 1404 8:02 ب.ظ

رونمایی از اولین مدل هوش مصنوعی جهان که سرطان معده را در مراحل اولیه تشخیص می‌دهد

رونمایی از اولین مدل هوش مصنوعی جهان که سرطان معده را در مراحل اولیه تشخیص می‌دهد

۲۶ ژوئن ۲۰۲۵، عکس از نویسنده: نیتیکا والتر -نیتیکا والتر

هوش مصنوعی می‌تواند چت کند، نقاشی بکشد و پهپاد به پرواز درآورد. اکنون، می‌تواند سرطان معده را در مراحل اولیه تشخیص دهد.گروه علی‌بابا از چیزی رونمایی کرده است که ادعا می‌کند اولین مدل هوش مصنوعی جهان است که قادر به تشخیص سرطان معده، حتی در مراحل اولیه آن، تنها با استفاده از سی‌تی‌اسکن است.

این سیستم که «گرَپ» (مخفف عبارت «روش ارزیابی خطر سرطان معده») نام دارد، با همکاری آکادمی دامو علی‌بابا و بیمارستان سرطان ژجیانگ توسعه داده شده است.این مدل که با پشتیبانی یک مطالعه بالینی در مقیاس بزرگ شامل نزدیک به ۱۰۰۰۰۰ شرکت‌کننده در ۲۰ بیمارستان در چین انجام شده است، میزان تشخیص سرطان معده را به طور قابل توجهی بهبود بخشیده است.

این هوش مصنوعی برای رفع یک شکاف بزرگ در غربالگری سرطان در چین طراحی شده است، جایی که روش‌های آندوسکوپی تهاجمی بسیاری را از انجام آزمایش‌های اولیه باز می‌دارد.برخلاف روش‌های غربالگری سنتی که نیاز به وارد کردن دوربین به گلو دارند، گریپ اسکن‌های سی‌تی‌اسکن سه‌بعدی را برای تشخیص و جداسازی علائم سرطان معده، یک بیماری کشنده که اغلب تا زمانی که به طرز خطرناکی پیشرفته نشود، پنهان می‌ماند، تجزیه و تحلیل می‌کند.

سی‌تی‌اسکن‌های ساده مدت‌هاست که به دلیل تغییر آناتومی و ظرافت ضایعات اولیه، برای بررسی اندام‌های توخالی مانند معده ناکافی تلقی می‌شوند.اما تیم تحقیقاتی با ساخت بزرگترین مجموعه داده جهان از تصاویر سی‌تی‌اسکن سرطان معده، بر این محدودیت‌ها غلبه کرد و هوش مصنوعی را قادر ساخت تا الگوهایی را که حتی رادیولوژیست‌های باتجربه ممکن است از دست بدهند، تشخیص دهد.

به گفته محققان، در آزمایش‌های بالینی، گریپ به طور قابل توجهی از رادیولوژیست‌های انسانی پیشی گرفت و به حساسیت ۸۵.۱ درصد و اختصاصیت ۹۶.۸ درصد دست یافت.

این بدان معناست که این مدل نه تنها موارد سرطان بیشتری را تشخیص داد، بلکه موارد مثبت کاذب را نیز کاهش داد. در برخی موارد، تومورهایی را شناسایی کرد که پزشکان انسانی از تشخیص آنها خودداری کرده بودند و به طور بالقوه بیماران را از ماه‌ها تأخیر در درمان نجات داد.

سرطان معده چهارمین علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در سراسر جهان است و تشخیص زودهنگام آن همچنان به طرز چشمگیری دشوار است. علائم اغلب تا زمانی که بیماری پیشرفت نکرده باشد، ظاهر نمی‌شوند و حتی در آن زمان، بسیاری از بیماران در چین تمایلی به انجام روش آندوسکوپی ناراحت‌کننده و تهاجمی مورد نیاز برای تشخیص ندارند.

به گفته چنگ شیانگدونگ، جراح معده در بیمارستان سرطان ژجیانگ، کمتر از ۳۰ درصد از بیماران در صورت توصیه پزشکان، موافقت خود را با انجام آندوسکوپی اعلام می‌کنند.گریپ قصد دارد با رویکردی غیرتهاجمی و مبتنی بر سی‌تی‌اسکن، این مانع را از بین ببرد.

این مدل یادگیری عمیق که بر اساس هزاران اسکن حاشیه‌نویسی‌شده آموزش دیده است، به گونه‌ای تنظیم شده است که نشانه‌های ظریفی را که ممکن است انسان‌ها نادیده بگیرند، تشخیص دهد. در یک مورد واقعی که توسط آکادمی دامو علی‌بابا ذکر شده است، گریپ سرطان معده در مراحل پایانی را در یک بیمار شش ماه قبل از تشخیص توسط رادیولوژیست‌ها شناسایی کرد.

گریپ بر اساس موفقیت دامو پاندا، ابزار هوش مصنوعی علی‌بابا برای تشخیص سرطان پانکراس، که در سال ۲۰۲۳ عنوان «دستگاه پیشگام» را از سازمان غذا و داروی ایالات متحده دریافت کرد، ساخته شده است.

علی‌بابا همچنین با سازمان بهداشت جهانی برای راه‌اندازی دامو پاندا در مناطق محروم همکاری کرده است تا تشخیص زودهنگام سرطان را بهبود بخشد و نابرابری‌های مراقبت‌های بهداشتی را کاهش دهد.این دو مدل در کنار هم، نشان‌دهنده جاه‌طلبی روزافزون آکادمی دامو برای تبدیل تصویربرداری پزشکی معمول به یک پلتفرم غربالگری سرطان با دقت بالا مبتنی بر هوش مصنوعی هستند.

این مطالعه در مجله Nature Medicine منتشر شده است.

https://interestingengineering.com

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *