
اندی کوربلی -۱ مه ۲۰۲۵-«خانه خنک» گجرات – با الهام از SRDA
غرب هند محل یکی از گرمترین بیابانهای زمین است و ساکنان ایالتهای غربی راجستان و گجرات به طور سنتی از معماری برای خنک نگه داشتن خود استفاده کردهاند.با استفاده از اصول ترمودینامیک، خانهای در شهر بهاروچ، جایی که دما میتواند در طول تابستان برای روزها در ۱۱۰ درجه فارنهایت باشد، تمام روز و تمام تابستان بدون نیاز به روشن کردن تهویه مطبوع خنک میماند.
در واقع، فضای داخلی ساختمان یک «فضای درونگرا»ی سرسبز، نسیمزا و خنک است که به طور غیرفعال هوای داخل را با ۱۸ درجه فارنهایت خنک میکند، همه این کارها با استفاده از علم ساده انجام میشود.
سمیرا راثود، معمار اصلی «خانه خنک» و بنیانگذار آتلیه طراحی سمیرا راثود (SRDA)، در مصاحبه با روزنامه «هند بهتر» در مورد این ماجرا گفت: «ما از جهت باد، طراحی و مواد خنککننده برای کاهش گرمای خانه استفاده کردیم.»
«این قطعه زمین سه ساختمان در اطراف خود و یک جاده در یک طرف داشت. تنها منظرهای که خانه میتوانست داشته باشد، ساختمان همسایه بود. از این نظر، یک خانه درونگرا انتخاب خوبی بود. اساساً خانهای است که وقتی وارد آن میشوید، باز میشود. از بیرون، مانند یک سازه نسبتاً بسته به نظر میرسد.»
در واقع، حتی میتوان آن را افسردهکننده نامید، زیرا درب ورودی آن بین دو نمای غولپیکر خاکستری و سیاه به ضخامت ۱۸ اینچ پنهان شده است. اما در داخل، طرحی یادآور یک مسیر راهآهن، اتاقها را در دو طرف یک شکاف غولپیکر در خانه که برای همترازی با جریان باد اقیانوس ساخته شده بود، تقسیم میکند.
بهاروچ در کنار اقیانوس هند واقع شده است و با وجود دمای سوزان، در ساعات مختلف روز، نسیمی در بیشتر نقاط شهر میوزد. شکاف باریک خانه از اثر ونتوری بهره میبرد، که بیان میکند هرچه فضای عبور یک عنصر باریکتر باشد، سریعتر و سردتر میشود.
این اصل را میتوان در نفس انسان مشاهده کرد که از طریق دهان باز گرم و از طریق لبهای جمع شده خنک میشود. همین اثر را میتوان در رودخانهها مشاهده کرد، جایی که کانالهای باریک باعث افزایش سرعت آب و تشکیل تنداب میشوند، در حالی که زمینهای پهن و مسطح باعث کاهش سرعت آب میشوند.
باد از دریا وارد شکاف میشود و به حیاط داخلی برخورد میکند که در آن حوضچهای از آب، آن را خنکتر میکند. با ورود به فضای داخلی خانه ۱۰۵۰۰ فوت مربعی، حیاط دوم به گردش آن به هر اتاق کمک میکند، جایی که خانواده با سه نسل در آن زندگی میکنند.
راتود گفت: «این خانه به سمت داخل است و ما حیاطهایی با درختان ایجاد کردهایم، بنابراین احساس میکنید که به جای داخل، به بیرون نگاه میکنید.»
GNN پیش از این در مورد معماری هندی در این بخش از کشور گزارش داده است. طرحهای طبیعی مانند پوششها، کانالهای هوا و حتی «برجهای بادی» میتوانند و احتمالاً باید در مناطقی از جهان که پیشبینی میشود دما افزایش یابد، مانند جنوب غربی ایالات متحده یا جنوب اروپا، به طرحهای عادی تبدیل شوند.
در شهر بیلوارا در راجستان، یک «خانه طاقها» به لطف پوشش ساختمانی که سایه و گردش هوا را فراهم میکند، تضمین میکند که هیچ بخشی از ساختمان در معرض آفتاب قرار نگیرد.
علم این کار در جداسازی پوسته از خود خانه نهفته است. حتی با اینکه پرتوهای خورشید پوسته را گرم میکنند، باد و تبخیر رطوبت میتوانند به فضای بین خانه و پوسته راه پیدا کنند تا گرمای تابشی که وارد مناطق مسکونی میشود را کاهش دهند.