
این تصویر که توسط ناسا ارائه شده است، جزئیات جدیدی از شفقهای قطبی مشتری را که توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب ثبت شده است، نشان میدهد.کپیرایت ناسا از طریق آسوشیتدپرس-منتشر شده در 15/05/2025
تصاویر جدید ثبت شده توسط تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) ناسا، جزئیات شفقهای قطبی مشتری و نحوه شکلگیری آنها را نشان میدهد.تصاویر جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب نشان دادهاند که شفقهای قطبی در مشتری صدها برابر درخشانتر از شفقهای قطبی دیده شده در زمین هستند.
بزرگترین سیاره منظومه شمسی، هنگامی که ذرات پرانرژی از فضا با اتمهای گاز در جو نزدیک قطبهای مغناطیسی آن برخورد میکنند، نورهای رقصان چشمگیری را نشان میدهد، مشابه نحوه ایجاد شفقهای قطبی شمالی در زمین.اما به گفته یک تیم بینالمللی از دانشمندان که عکسهای گرفته شده توسط وب در کریسمس ۲۰۲۳ را تجزیه و تحلیل کردند، نسخه مشتری شدت بسیار بیشتری دارد.
وب پیش از این، شفقهای درخشان نپتون را با بهترین جزئیات ثبت کرده بود، چندین دهه پس از اینکه برای اولین بار در طول پرواز فضاپیمای وویجر ۲ به طور ضعیفی شناسایی شدند.
شفقهای روی زمین توسط ذرات باردار خورشید ایجاد میشوند که با گازها و اتمهای موجود در جو نزدیک قطبهای سیاره برخورد میکنند و باعث ایجاد رگههایی از نور رقصان در آسمان میشوند.در مشتری، عوامل دیگری غیر از باد خورشیدی نیز نقش دارند. ذرات پرانرژی نیز از منابع دیگری، از جمله قمر آتشفشانی مشتری، آیو، گرفته میشوند.میدان مغناطیسی بزرگ مشتری سپس این ذرات را با سرعتهای فوقالعادهای، صدها برابر سریعتر از شفقهای قطبی زمین، شتاب میدهد. این ذرات به جو سیاره برخورد میکنند و باعث درخشش گازها میشوند.
جیمز وب به دلیل قابلیتهای منحصر به فرد خود توانسته است جزئیات بیشتری در مورد نحوه شکلگیری آنها در مشتری ارائه دهد.دادهها و تصاویر جدید با دوربین مادون قرمز نزدیک (NIRCam) آن در ۲۵ دسامبر ۲۰۲۳ توسط تیمی از دانشمندان به رهبری جاناتان نیکولز از دانشگاه لستر انگلستان ثبت شده است.
«ما میخواستیم ببینیم شفقهای قطبی با چه سرعتی تغییر میکنند، و انتظار داشتیم که به طور مداوم، شاید طی یک ربع ساعت یا بیشتر، محو و ناپدید شوند. در عوض، ما کل منطقه شفق قطبی را در حال جوش و خروش و پر از نور مشاهده کردیم که گاهی اوقات ثانیه به ثانیه تغییر میکرد.»
این یافتهها روز دوشنبه در مجله Nature Communications منتشر شد.