
۱۹ مه ۲۰۲۵-انرژی پاک چین-© shutterstock/Marko Aliaksandr
طبق تحقیقات جدید انجام شده توسط دانشگاه کالیفرنیا، سن دیگو، چین باید تا سال ۲۰۳۵ بیش از نیمی از انرژی پاک خود را از باد و خورشید تولید کند تا با اهداف جهانی آب و هوا همسو شود.این در حالی است که انتظار میرود کشورهای جهان دور جدیدی از مشارکتهای ملی تعیینشده (NDC) – برنامههای پنجساله اقلیمی مورد نیاز تحت توافقنامه پاریس – را ارائه دهند.این مطالعه توصیههای بهموقعی را برای تحقق تعهدات اقلیمی آینده کشور ارائه میدهد.
بهطور خاص، NDC بهروز شده چین برای سال ۲۰۳۵، برای تلاشهای جهانی برای محدود کردن گرمایش به زیر ۲ درجه سانتیگراد، محوری تلقی میشود.نویسندگان این مقاله بهطور خاص به بخش انرژی پاک چین پرداختهاند و تأکید کردهاند که چارچوبهای سیاستی فعلی کافی نیستند و NDC سال ۲۰۳۵ فرصتی برای تنظیم مجدد انتظارات است.
مایکل دیویدسون، نویسنده مسئول این مطالعه و استادیار دانشکده سیاست و استراتژی جهانی و گروه مهندسی مکانیک و هوافضا در دانشکده مهندسی جیکوبز، اظهار داشت: «بدون چین هیچ راه حلی برای تغییرات اقلیمی وجود ندارد. این کشور حدود 30 درصد از انتشار گازهای گلخانهای جهان را تشکیل میدهد – بیش از دو برابر انتشار گازهای گلخانهای بعدی، ایالات متحده. آنچه چین در آینده انجام میدهد، آزمونی برای تلاشهای جهانی در زمینه تغییرات اقلیمی خواهد بود.»
این مطالعه نشان میدهد که برای تحقق تعهدات اقلیمی، انرژی باد و خورشید باید تا سال 2035 تا 56 درصد از برق چین را تأمین کنند – این رقم در سال 2024 تنها 18 درصد بود.با احتساب انرژیهای آبی، هستهای و زیستتوده، انرژی پاک باید تقریباً 80 درصد از ترکیب تولید را تشکیل دهد.این امر نقش سوختهای فسیلی را در سیستم برق چین به طور قابل توجهی کاهش میدهد و تولید زغال سنگ و گاز را تا سال ۲۰۳۵ به کمتر از ۲۰ درصد میرساند.
دیویدسون توضیح داد: «با توجه به عدم قطعیتهای گسترده مربوط به فعالیت اقتصادی و مصرف انرژی، تعیین هدف سهم تولید انرژی بادی و خورشیدی، رویکردی قوی برای برنامهریزی بخش برق است. اهداف سهم تولید، راهنمایی روشنی برای حفظ حرکت به سمت اهداف خنثیسازی کربن کشور در سال ۲۰۶۰ ارائه میدهند.»
محققان توصیه میکنند که چین تا سال ۲۰۳۵ بین ۲۹۱۰ تا ۳۸۰۰ گیگاوات (GW) انرژی بادی و خورشیدی – که از حدود ۱۲۰۰ گیگاوات فعلی بیشتر است – مستقر کند تا در مسیر خود باقی بماند. این امر مستلزم نصب ۱۲۰ تا ۲۲۰ گیگاوات انرژی تجدیدپذیر جدید در سال است، هدفی که چین با استقرار رکوردشکن ۳۵۷ گیگاوات در سال ۲۰۲۴ از آن پیشی گرفته است.
نویسندگان با مدلسازی سناریوهای مختلف با نمایش جزئی محل ساخت مزارع بادی و خورشیدی، ارزیابی کردند که چین چه نوع اهدافی را در بخش برق میتواند به طور واقعبینانه برای همسو شدن با اهداف اقلیمی خود اتخاذ کند.آنها هم محدودیتهای فنی و هم طیف وسیعی از عدم قطعیتها را در نظر گرفتند.
دیویدسون گفت: “این امر امکانپذیر است و ما آن را عملگرایانه میدانیم. در واقع، نرخ رشدی که ما پیشنهاد میکنیم کمتر از آن چیزی است که چین از نظر تاریخی به آن دست یافته است. این اهداف نشاندهنده خوشبینی محتاطانهای است که ریشه در ظرفیت فعلی و شتاب سیاستگذاری دارد.”
در حالی که تقریباً هر کشوری برای انتشار برنامههای بهروز شده اقلیمی آماده میشود، تصمیمات چین میتواند سرعت و جاهطلبی تلاشهای جهانی برای تسریع انرژی پاک را شکل دهد.محققان میگویند این مطالعه معیاری مبتنی بر داده برای هدایت سیاستگذاران، نه تنها در پکن، بلکه در سایر پایتختهایی که باد و خورشید نقش فزایندهای ایفا میکنند، ارائه میدهد.