
زباله های پلاستیکی در یک مرکز بازیافت در فرانکفورت، آلمان، 27 نوامبر 2024 ذخیره می شود.حق چاپ AP Photo/Michael Probst -توسط Lottie Limb-14/04/2025
یک مطالعه جامع جدید نشان میدهد که نرخ بازیافت پلاستیک در جهان اکنون زیر 10 درصد است.به گفته محققان دانشگاه تسینگهوا در چین، تولید پلاستیک در این مدت منفجر شده است و یک “چالش زیست محیطی جهانی فوری” ایجاد کرده است.
اکثریت قریب به اتفاق پلاستیکها از رزین بکر با استفاده از مواد اولیه مبتنی بر سوخت فسیلی ساخته میشوند که «تلاشهای جهانی برای کاهش تغییرات آب و هوایی را به خطر میاندازد».
یافتههای آنها که در مجله Communications Earth & Environment منتشر شد، به مجموعه تحقیقات نسبتاً کوچک اما رو به رشدی در مورد منابع آلودگی پلاستیکی در سراسر زنجیره تامین اضافه میکند.
تحقیقاتی که در ماه گذشته انجام شد، بیش از 25 برند بزرگ را که از بستهبندیهای پلاستیکی استفاده میکردند، با فرکینگ در حوضه پرمین آمریکا مرتبط کرد – که به عنوان یک بمب کربنی برای تأثیر فاجعهباری که استخراج کامل آن بر انتشار جهانی خواهد داشت، توصیف شد.
چه مقدار از پلاستیک جهان بازیافت می شود؟
برای ایجاد اولین تحلیل در نوع خود از بخش پلاستیک جهانی، محققان از آمار ملی، گزارشهای صنعتی و پایگاههای اطلاعاتی بینالمللی از سال 2022 استفاده کردند.آنها دریافتند که تنها 9 درصد از 437 میلیون تن پلاستیک جدید تولید شده در آن سال از مواد بازیافتی حاصل شده است.
به گفته نویسندگان Quanyin Tan، Khaoula Houssini و Jinhui Li، “نرخ بازیافت جهانی ثابت ماند […] که نشان دهنده بهبود کمی نسبت به سال های گذشته است.”
آنها خاطرنشان می کنند که ایالات متحده – بزرگترین مصرف کننده سرانه پلاستیک – یکی از پایین ترین نرخ های بازیافت در جهان را با تنها 5 درصد استفاده مجدد دارد. پس از اعمال ممنوعیت واردات زباله های پلاستیکی توسط چین در سال 2018، وضعیت بدتر شد.
تغییر از محل دفن زباله به سوزاندن
اگرچه نرخ بازیافت سرسختانه در 9 درصد باقی مانده است، اما “تغییر قابل توجهی” در دفع زباله از محل دفن زباله به سوزاندن رخ داده است.محل های دفن زباله همچنان مقصد اصلی زباله های پلاستیکی با 40 درصد است، اما این سهم در سال های اخیر رو به کاهش بوده است، در حالی که سوزاندن به 34 درصد افزایش یافته است.
ژاپن، چین و اتحادیه اروپا با 70 درصد، 60 درصد و 38 درصد بالاترین نرخ سوزاندن زباله های پلاستیکی را دارند. در مورد اروپا، این به تمرکز این قاره بر بازیافت انرژی و طرحهای تبدیل زباله به انرژی نسبت داده میشود.محققان هشدار میدهند که سوزاندن پلاستیکها خطرات خاص خود را نیز به همراه دارد، با این حال، انتشار آلایندههای مضری که نیاز به فناوریهای پیشرفته و یک چارچوب نظارتی محکم دارد.
چرا پلاستیک کم بازیافت می شود؟
در حالی که مصرفکنندگان زبالههای خود را با بهترین نیت دستهبندی میکنند، تنها 38 میلیون تن از 75 میلیون تن پلاستیکی که هر سال دستهبندی و جمعآوری میشود، بازیافت میشود.
این مطالعه توضیح می دهد که تعدادی از عوامل بازیافت پلاستیک را متوقف می کنند. به عنوان مثال، مجموعه عظیمی از مواد پلاستیکی پردازش آنها را دشوار می کند. مواد غذایی آغشته به پلاستیک، برچسب ها و سایر انواع آلودگی ها، روند کار را در تاسیسات بازیافت مختل می کند.
از نقطه نظر اقتصادی، کار با پلاستیک بکر اغلب ارزانتر از پلاستیک بازیافتی است که عمدتاً به دلیل نوسان قیمت نفت است. این امر سرمایه گذاری در زیرساخت ها و فناوری بازیافت را کاهش می دهد و نرخ بازیافت را پایین نگه می دارد.محققان می گویند که در مرحله طراحی نیز باید کارهای بیشتری انجام شود تا اطمینان حاصل شود که محصولات می توانند به طور موثر بازیافت شوند.
آیا یک معاهده بین المللی می تواند جلوی جریان پلاستیک را بگیرد؟
پلاستیک در تمام بخشهای زندگی ما ادغام میشود، اما سایه سنگین محیطی را هم در بالا و هم در پایین دست ایجاد میکند.این مطالعه جدید نشان می دهد که حدود 98 درصد از پلاستیک های بکر تولید شده در سراسر جهان در سال 2022 از مواد اولیه مبتنی بر سوخت فسیلی تولید شده است که 44 درصد آن از زغال سنگ، 40 درصد از نفت و 8 درصد از گاز فسیلی است.برای مقابله با این منبع اصلی انتشار گازهای گلخانه ای و پاکسازی آلودگی پلاستیک در محیط زیست، جهان در حال منعقد کردن یک معاهده قانونی الزام آور در مورد پلاستیک است.
مذاکرات در دسامبر شکست خورد، اما قرار است در ماه اوت در ژنو از سر گرفته شود. محققان می گویند امیدوارند مرور کلی آنها از چرخه حیات پلاستیک به اطلاع رسانی یک نتیجه موفقیت آمیز کمک کند.
دلفین لوی آلوارس از جهان میگوید: «این مطالعه یادآور دیگری است که ما نمیتوانیم راه خود را از آلودگی پلاستیک بازیافت کنیم.مدیر کمپین بال پتروشیمی در مرکز حقوق بین الملل محیط زیست که در این مطالعه شرکت نداشت.
پلاستیک ها اساساً به شکل دیگری سوخت های فسیلی هستند و به عنوان یک راه حیاتی حیاتی برای صنعت سوخت های فسیلی عمل می کنند. اولین و مهمترین گام در مقابله با آلودگی پلاستیک و بحران آب و هوا، کاهش تولید پلاستیک های بکر است.