اندی کوربلی -16 ژانویه 2025-دریای آرال شمالی در سال 2005 (چپ) و 2018 (راست) – اعتبار: ناسا
تلاشها برای احیای دریای آرال باعث شده است که دولت قزاقستان حجم آب در بخش شمالی را در دو سال گذشته 42 درصد افزایش داده است.اکنون حجم آن 6.4 مایل مکعب یا تقریباً 30 درصد حجم بیشتری نسبت به دریاچه کریتر در اورگان تعیین شده است.
علاوه بر این، شوری در شمال دریای آرال چهار برابر کاهش یافته است و صید ماهی سالانه به بالای 8000 تن رسیده است. در سال 2024، قزاقستان تقریباً 2.6 میلیارد متر مکعب آب – معادل دریاچه معروف دریاچه لوموند اسکاتلند – را به بخش شمالی هدایت کرد که در مقایسه با 816 میلیون متر مکعب در سال 2022 افزایش چشمگیری داشت.
این ارقام تلاش خیره کننده ای از سوی یک کشور با درآمد متوسط است که تقریباً به تنهایی آنچه را که به طور گسترده به عنوان بدترین فاجعه زیست محیطی ساخته دست بشر در جهان شناخته می شود، معکوس می کند.
زمانی چهارمین دریاچه بزرگ جهان بود که در مرز بین قزاقستان و ازبکستان قرار داشت، کوچک شدن و تقسیم دریای آرال گاهی اوقات به اشتباه به تغییرات آب و هوایی نسبت داده می شود.
در سال 1967 اتحاد جماهیر شوروی شروع به هدایت جریان آب به دریاچه برای آبیاری مزارع پنبه در این کشورها و ترکمنستان کرد. رودخانههای قدرتمند سیر دریا و آمودریا، رودخانههایی که یونانیان کلاسیک آنها را جکسارتز و اکسوس میشناختند، تغذیه میکردند، انحراف آنها منجر به خالی شدن دریا، تقسیم به نیمه شمالی و جنوبی شد و بهطور چشمگیری کوچک شد که بیشتر زمین را بیابان کرد.
بخش جنوبی به دو بازو جداگانه تقسیم می شود که اکثریت قریب به اتفاق آن در قلمرو ازبکستان قرار دارد، اما بخش شمالی در قزاقستان کمی بیشتر شبیه به یک دریا است.
نورژان نورژیگیتوف وزیر منابع آب و آبیاری در دیدار با ساکنان منطقه آرال گفت: ما [قزاقستان] با کشورهای همسایه در مورد حفظ و توزیع عادلانه منابع آب در رودخانه های فرامرزی به تفاهم متقابل رسیده ایم. «این ارقام نتیجه کار سیستماتیک در دو سال گذشته است.تا آنجا که ممکن است، این وزارتخانه در حال تخلیه کامل ترین نیروی ممکن از آب های سیر دریا در حالی است که آب های سیر دریا برای مصارف مدرن منحرف نمی شوند، زیرا این رودخانه از قرقیزستان و ازبکستان نیز می گذرد که حق استفاده از آب آن را نیز دارند.
وزیر تاکید کرد که هدف نهایی این پروژه بهبود اکولوژی منطقه، تقویت ماهیگیری و گردشگری و ارتقای کیفیت زندگی برای جوامع محلی است.