8 اکتبر 2024 – توسط کریستین کلارک، دانشگاه کالیفرنیا – سن دیگو-اعتبار: دامنه عمومی Pixabay/CC0
مقاله جدیدی از دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو به جزئیات چگونگی مواجهه چین با موانع متعدد سیاسی، اقتصادی و تکنولوژیکی در تلاش برای دور شدن از زغال سنگ -منبع اولیه انرژی کشور- و در عین حال تعادل بین نیاز به مبارزه با تغییرات آب و هوایی و نیاز به امنیت انرژی را نشان می دهد .
چین علیرغم تعهد خود به کاهش تدریجی زغال سنگ، اخیراً مجوز و احداث نیروگاه های زغال سنگ را با نرخ هایی که در یک دهه گذشته مشاهده نشده است، داده است.
نویسنده مقاله، مایکل دیویدسون، با استادیار جاکوبز UC San Diego گفت: «تمرکز فزاینده ای بر امنیت انرژی در چین وجود دارد – در سال 2021، این کشور بدترین قطع برق خود را در دهه های اخیر تجربه کرد که بر 20 استان تأثیر گذاشت. در حالی که چین در دهه گذشته توانست بیش از 2 میلیون نفر نیروی کار معدن زغال سنگ را کاهش دهد، بدون عواقب عمده اجتماعی-اقتصادی، کاهش دو میلیون نفر بعدی بسیار دشوارتر خواهد بود.
این مطالعه چندین توصیه سیاستی از جمله تقویت اصلاحات بازار، تضمین سرمایهگذاری پایدار در انرژیهای تجدیدپذیر و ایجاد حمایت کافی برای جوامع، کارگران و شرکتها را ارائه میکند.
دیویدسون گفت: “آینده زغال سنگ در چین به ایجاد تعادل بین رشد اقتصادی، امنیت انرژی و پایداری محیط زیست بستگی دارد.” “یافته های این مطالعه نقشه راه را برای سیاست گذاران و محققانی که به دنبال هدایت این گذار پیچیده هستند، ارائه می دهد.”
مقاله مروری با عنوان “مدیریت کاهش زغال سنگ در چین برای کربن زدایی” که در WIREs Climate Change منتشر شده است، تحقیقات منتشر شده قبلی در مورد وابستگی چین را ارزیابی، ترکیب و خلاصه می کند.تاکید می کند که راه کاهش تدریجی زغال سنگ در چین پیچیده است و نیازمند همکاری بین دولت های مرکزی و محلی، شرکت های دولتی و خصوصی و شرکای بین المللی است.
چین بیش از نیمی از زغال سنگ جهان را مصرف می کند و بیش از 20 درصد از انتشار CO2 جهانی ناشی از احتراق زغال سنگ را تامین می کند.این کشور متعهد به دستیابی به بیطرفی کربن تا سال 2060 است که مستلزم کاهش چشمگیر زغال سنگ در ترکیب انرژی آن است.
با این حال، این مطالعه نشان میدهد که زغالسنگ هنوز یک پایگاه مستحکم بر چین دارد – هنوز هم اشتغالزایی قابلتوجهی ایجاد میکند و این کشور دارای ذخایر ۱۴۰ میلیارد تنی زغالسنگ است که زغالسنگ را به عنصری ضروری در اقتصاد سیاسی و امنیت انرژی کشور تبدیل میکند.
دیویدسون گفت: “موفقیت چین در کاهش اتکا به زغال سنگ کلیدی برای شکل دادن به آینده این کشور خواهد بود.”
او اضافه می کند که مصرف زغال سنگ نه تنها محرک اصلی انتشار جهانی CO2 است، بلکه عامل مهمی در بحران آلودگی هوای چین است، که مسئول تخمینی 1.1 میلیون مرگ در سال است.
دیویدسون گفت: “مهم است که کارگران و جوامع در صنایع قدیمی مانند زغال سنگ در انتقال از سوخت های فسیلی به منابع انرژی جایگزین عقب نمانند.”
نمونههای موفق بینالمللی کمی از مقیاس گذار چین وجود دارد، اما افزایش همکاری بینالمللی و اشتراکگذاری درس مهم خواهد بود زیرا بسیاری از کشورها در تلاش برای کاهش تدریجی زغال سنگ در دهههای آینده هستند.