11-7-1403 – راضیه بلالی
به گفته دبیر آئین اعطای جایزه نوآوری اجتماعی، از ۸۴۱ طرح ، ۲۱ مورد نامزدهای نهایی جانا شدند.
به گزارش خبرنگار علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، نشست خبری آئین اعطای جایزه نوآوری اجتماعی (جانا) امروز در ساختمان صندوق نوآوری و شکوفایی ریاستجمهوری برگزار شد.
نمادسازی قدرتمندی از الگوهای موفق مشارکت مردمی ارائه ندادیم
در ابتدای این نشست مصطفی زمانیان دبیر شورای سیاستگذاری جانا گفت: چند روز دیگر جشن پایانی این آئین را خواهیم داشت. این مسیر یک سال و نیم پیش باهدف همبستگی ملی و توسعه ظرفیت مشارکت مردم شروع شد. باید کاری کنیم مشارکت مردم در اداره کشور جلوهگر شود.وی افزود: برخلاف آنچه در حوزه مشارکتهای مردمی میبینیم در رتبهبندی جهانی جایگاه شایستهای نداریم. بررسی ما و همکاران نشان میدهد یکی از دلایل این است که ما تجلی و نمادسازی قدرتمندی از الگوهای موفق مشارکت مردمی ارائه ندادیم.زمانیان گفت: صندوقهای متنوعی در کشور که کاملا مردمنهاد در کشور تشکیل شده الگوی مشارکت است اما نمیتوانیم عرضه کنیم زیرا در موضوع نمادسازی در کشور کم کار کردیم. برگزاری جوایز در دنیا یکی از راههای موثر در این زمینه است.وی اظهار کرد: بنا گذاشتیم ما هم در کشور الگوها را بشناسیم و تکثیر کنیم الگوهای موفق مشارکتهای مردمی را که موفق بودند و اثر اجتماعی خود را به اثبات رساندند.زمانیان اظهار کرد: این بنا و ایده اول شکلگیری جایزه نوآوری اجتماعی ایران بود و سعی شد این جایزه کاملا غیردولتی برگزار شود. این جایزه توسط یک نهاد کاملا مردمی در حال برگزاری است.وی افزود: گام بعدی ما بعد از معرفی الگوهای موفق کمک به تکثیر اینها است. پس این دبیرخانه با کمک الگوها اینها را تکثیر خواهد کرد.زمانیان عنوان کرد: انتظار داریم دولت به سهم خودش از چنین رویدادهایی حمایت کند. تشکلهای مردمنهاد شرکای راهبردی دولت هستند که دولت باید از این ظرفیت استفاده کند.
بیتوجهی به نوآوری اجتماعی در کشور
محمدمهدی جعفری دبیرکل جانا در این نشست گفت: در کشور با چالشهای اجتماعی زیادی مواجه هستیم. تغییرات فناوری و سبک زندگی چالشهای نوظهور اجتماعی و فرصتهایی را ایجاد کرده که روشهای سنتی قبلی پاسخگوی نیازها نیست.وی افزود: ما نیاز به استفاده از فناوری برای حل مسائل داریم. ما از طرحهای نوآوری در این حوزه برخوردار اما خیلی عقب هستیم.جعفری عنوان کرد: افرادی که در زیستبوم نوآوری فعالیت میکنند بر حل مسائل اجتماعی خیلی توجه نمیکنند. برای این که ما در کنار خلق ثروت از نوآوری بحث اجتماعی آن را نیز ترویج کنیم، نیاز به این داریم که با اولویت حل مشکلات اجتماعی راهحلهای خلاقانه و نوآورانه ارائه دهیم.وی افزود: این چالشی است که این موضوع برجسته نشده است و ابزارهای توسعه این موضوع پیاده نشدهاند. بررسی جوایز دنیا نشان میدهد تعریف یک رویداد با عنوانمیتواند به برجستهسازی آن موضوع کمک کند.جعفری گفت: افرادی نوآور اجتماعی هستند که نسبت به حل مسائل اجتماعی با توان نوآوری تلاش در حل مشکل کردهاند. ما از اثربخشان و فعالان اجتماعی اگر بخواهیم نام ببریم بیش از ده نفر نیستند. وی افزود: در جانا ما با ۵ محور دنبال معرفی فعالیتهای نوآورانهای هستیم که کسی خبر ندارد. محور اول کسبوکارهای اجتماعی محور است که توسعهدهندگان بر حل مسئله اجتماعی تمرکز دارند.جعفری اظهار کرد: ما اقشاری داریم که با چالشهای اجتماعی مواجه هستند و ما در محور اول دنبال معرفی کارآفرینان اجتماعی هستیم. محور دوم کسبوکارهای اجتماعی موضوعمحور است. در یکسری موضوعات که کل ایران، مثل سبک زندگی مواجه با آن هستند.
وی افزود: محور سوم محصولات و خدمات اجتماعی اجتماعمحور که برای قشر خاصی هستند. ما نیازمند دریافت محصول متناسب با آن قشر هستیم. محور چهارم محصولات و خدمات جامعهمحور است که روی مسئلهای تمرکز دارد که کلیت جامعه بهرهمند شوند.جعفری عنوان کرد: باتوجهبه جوان بودن زیستبوم نوآوری اجتماعی این زیستبوم نیاز به توسعه دارد. ما در محور پنجم دنبال معرفی طرحهای برتری هستیم که به این زیستبوم نوآوری اجتماعی کمک کردهاند. وی افزود: برگزیدگان این ۵ محور را به شورای معرفی کردهایم و منتخبین در سه سطح معرفی خواهند شد. سطح اول جایزه امید جانا است که تجلیل از طرحهای جوان است که در آینده اثرات اجتماعی گسترده دارند.جعفری عنوان کرد: محور دوم جایزه سپهر جانا است که طرحهای برتری تجلیل میشوند که سالها فعالیت میکنند. محور سوم نیز جایزه شمس جانا است که شامل طرحهایی است که سالها فعالیت کرده و پایدار شدند و منجر به تحول اجتماعی شدهاند. از طرحهای برتر در این سه محور تجلیل خواهیم کرد.وی افزود: این دبیرخانه دائمی است و بعد از پایان آئین دو فعالیت ادامه پیدا خواهد کرد. یکی ترویج طرحهای موفق برای توسعه است و فعالیت دوم این که در این دبیرخانه، جانا هر دو سال یکبار برگزار شود و فراخوان دور دوم منتشر خواهد شد و فرایند ارزیابی طرحها را کار خواهیم کرد.جعفری اظهار کرد: باتوجهبه این که دنبال ترویج طرحهای پیادهسازی شده هستیم هدف دیگر ترویج این طرحها بین جوانان و نوجوانان است.وی افزود: دور اول رقابت دانشجویی و مسابقات دانشآموزی نیز امسال برگزار کردیم و هر سال این رقابت را دنبال خواهیم کرد.محمد رسولی دبیر جانا نیز در این نشست گزارشی از عملکرد جانا داد و گفت: فعالیت جانا از سال ۱۴۰۰ شروع شد. بعد از پژوهش یکساله تلاش بر این بود که زیستبوم نوآوری را همراه کند و منجر به این شد که در اردیبهشت اولین جلسه برگزار شد.وی افزود: در شهریور ۱۴۰۱ افتتاحیه و فراخوان را داشتیم و ۸۴۱ طرح را از سه مسیر داشتیم. در نهایت کارگروه کشف و رصد ما، ارزیابی و دستهبندی کرده و ۸۴۱ مورد را رصد کرد.رسولی اظهار کرد: از طریق شورای معین متشکل از اعضای فعال زیستبوم طرحها را غربال کرده و به ۱۷۶ طرح رسیدیم. هر طرح توسط ۴ ارزیاب ارزیابی شد و ۵۴ طرح نهایی نامزد جانا شدند.وی در ادامه گفت: شورای علمی در خرداد ۱۴۰۳ تشکیل شد. طرحها و اسناد بررسی شدند. در هر محور ۴ طرح را معرفی کردیم و در ۵ طرح ۲۱ طرح نامزدهای نهایی جانا شدند.رسولی در ارتباط با سایر فعالیتهای جانا گفت: جانا ۱۶۰۰ دقیقه تولیدات تصویری دارد و میزگردهای تخصصی در مورد موضوعات امروز زیستبوم نوآوری اجتماعی تشکیل شده است.وی افزود: در رویداد دانشآموزی که مردادماه انجام شد، ۲۸ طرح آموزش دیدند و ۱۱ طرح به ارائه نهایی رسیدند. رویداد دانشجویی نیز در مردادماه برگزار شد که ۳۶ طرح برگزیده دور هم جمع شدند و در نهایت ۳ طرح جوایزی دریافت کردند.