23-8-1402 – باز نشر
هدف مرکز توسعه فناوری نانو، توسعه محصول و کاربردهای جدید حوزه نانو براساس پلتفرم فناوریهای موجود است. مرکز توسعه فناوری نانو در راستای توسعه محصول و کاربردهای جدید حوزه نانو مراکزی را تحت عنوان مراکز شتابدهنده راهاندازی کرده و براساس پلتفرم فناوریهای موجود، با صنایع همکاری میکند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، به تعریف ساده فناوری نانو علم، مهندسی و فناوری است که در مقیاس نانو انجام میشود. علوم نانو و فناوری نانو مطالعه و کاربرد موارد بسیار جزئی است و میتواند در سایر زمینههای علمی مانند شیمی، زیست شناسی، فیزیک، علوم مواد و مهندسی مورد استفاده قرار گیرد.
دنیای نانو، دنیای اتمها و مولکولهاست و فناوری نانو، به عنوان توانمندی تولید مواد، ابزار و سیستمهای جدید در سطح مولکولی و اتمی (۱ تا ۱۰۰ نانومتر) تعریف شده و به دنبال این است که با استفاده از خواص جدیدی که در مقیاس نانو ظاهر میشوند، محصولات جدیدی بسازد.
فناوری نانو موج چهارم انقلاب صنعتی و پدیدهای عظیم است که به تمامی گرایشهای علمی راه یافته و جزو فناوریهای نوینی است که با سرعت هرچه تمام تر در حال توسعه است. اولین جرقههای توجه خاص کشورها و دولتهای جهان به فناوری نانو سال ۱۹۸۹(۱۳۶۸) زده شد و تا پیش از آن فقط در برخی مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی به صورت پراکنده تحقیقاتی در زمینه فناوری نانو انجام میشد و با شناخته شدن تدریجی اهمیت و بزرگی این فناوری و نقشی که در آینده فنی و اقتصادی دنیا دارد کشورهای بزرگ و پیشرفته برای بهرهگیری از فرصت این فناوری برای بیشتر کردن فاصله خود با دنیا، وارد میدان مسابقه شدند.
نمایشگاه ایران نانو، عصاره فعالیتهای انجام شده در توسعه نانو کشور است و هر ساله در چنین نمایشگاهها با استقبال گسترده مردم و حمایت مسئولین همراه هستیم در این موضوع دبیر ستاد توسعه فناوری نانو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه مجموعاً ۱۷۰ نهاد مرتبط با توسعه فناوری نانو در این دوره از نمایشگاه حاضر هستند گفت: «نمایشگاه نانو در واقع عصاره فعالیتهایی است که در توسعه نانو کشور انجام شده است».
حمایت ستاد توسعه فناوری نانو از مراکز شتابدهنده و تیمهای نانو
محسن ابراهیمی مدیر بخش جذب و پذیرش کسب و کارهای نوپای نانویی در راستای برگزاری چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی فناوری نانو پیرامون نقش شتابدهندهها و مراکز نوآوری در رشد کسب و کارهای نو پا و اقتصاد دانش بنیان به خبرنگار ایمنا میگوید: مجموعههایی که در یک مدت زمان مشخص از طریق برخی خدمات از جمله منتورینگ، مشاوره، اختصاص فضا و کمکهای مالی به تیمهای دانش بنیان برای رسیدن از مرحله ایده به مرحله تولید و فروش مراکز شتابدهنده نام دارند و ایده یک فناور به وسیله این روش در مسیر رسیدن به نیاز مشتری و بازار تسهیل مییابد.
وی میافزاید: این شتاب دهندهها نقش مؤثری در بازار سازی، بازار گردانی و توسعه بازار دارند. قبلاً ستاد توسعه فناوری نانو طی فراخوانهایی تیمهای فعال در زمینه نانو را جذب میکرد و توسعه این تیمها را بر عهده داشت ولی به دلیل استقرار این مرکز در پایتخت طی برنامهریزیهای متعدد ستاد توسعه فناوری نانو اخیراً وظیفه توسعه اکوسیستم استارتاپها را به مراکز شتابدهنده مستقر در سراسر کشور محول کرده و ستاد هم از تیمهای نانویی هم مراکز شتابدهنده حمایتهای لازم را ایجاد میکند. در حال حاضر مراکز شتابدهنده، مراکز رشد و پارکهای علم و فناوری در شهرستانها مستقر هستند که تیمهای مختلف در حوزههای مختلف را مورد بررسی و حمایت قرار میدهند.
امروزه توسعه نوآوری در کشورها باعث ورود به بازار جهانی شده، چرخه باطل فقر را شکسته و موجب تولید ثروت داخل کشور که در ادامه جلوگیری از خروج ارز از کشور را در پی دارد، میشود.
ابراهیمی با بیان اینکه ستاد توسعه فناوری نانو در دو موضوع مراکز شتابدهنده را مورد حمایت مستقیم قرار میدهد میگوید: از جمله حمایتهای ستاد توسعه فناوری میتوان به موضوعات فنی پروژهها و اختصاص هزینههای راهبری پروژهها به مراکز شتابدهنده اشاره کرد.
وی تصریح میکند: پروژههای هایتک به صورت ذاتی فرآیند زمانبری را در جهت رسیدن به محصول طی میکند و اینچنین فعالیتها هزینههای زیادی را میطلبد به همین خاطر شتابدهندهها در پذیرش چنین پروژههایی ریسک زیادی میکنند و ستاد توسعه فناوری نانو با توجه به این نکته سعی میکند تا ریسک مراکز شتابدهنده را در پذیرش پروژههای هایتک با حمایتهای لازم کاهش دهد.
اکوسیستم نوآوری در تلاش برای پیشرفت استارتاپها
مدیر بخش جذب و پذیرش کسب و کارهای نو پای نانویی با اشاره به اینکه اکوسیستم مجموعهای از بازیگران که نقشهای متخلف در راستای رسیدن به هدف مشترک هستند و در این راستا باهم تعامل دارند، ادامه میدهد: اجزای اکوسیستم نوآوری در ایران شامل ستاد توسعه فناوری نانو، معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، شرکتهای دانش بنیان و خلاق، صندوقهای سرمایه گذاری خطر پذیر یا VC ها، مراکز رشد، پارکهای علم و فناوری، شتابدهنده ها، مراکز نوآوری، کریدور خدمات فناوری، کریدور صادرات و کانون حق داراییهای فکری است که همه باید درجای خود به نحو احسن به فعالیت بپردازند تا این استارتاپها به پیشرفت برسند.
مراکز شتابدهنده نو پا و نیازمند حمایتاند
کریم عونی آغمیونی، مدیر راهبری کسب و کارهای نو پا حوزه فناوری با اشاره به چهاردهمین نمایشگاه فناوری نانو به خبرنگار ایمنا میگوید: از جمله محاسن نمایشگاهها میتوان به شناخت ظرفیتهای تحقیقاتی و صنعتی، تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه و توسعه فناوریها، همگام شدن با دانش روز و زمینه سازی حضور شرکتهای نانو در بازارهای بینالمللی و ارتقای دانش عمومی اشاره کرد.
وی با توجه به لزوم توسعه نوآوری در کشور میافزاید: نوآوری از دید برخی نگهداشت وضعیت موجود و رسیدن به شرکتهای بزرگ دانشی و نگهداری پایداری تولید که در این نظر تولید الویت بالایی داشته و به نوآوری بها داده نمیشود. ولی امروزه توسعه نوآوری در کشورها باعث ورود به بازار جهانی شده، چرخه باطل فقر را شکسته و موجب تولید ثروت داخل کشور که در ادامه جلوگیری از خروج ارز از کشور را در پی دارد، میشود.
عونی ادامهمیدهد: تمام این عوامل موجب ترغیب به قدم گذاشتن در مسیر توسعه نوآوری در کشورها میشود که ستاد توسعه فناوری نانو یکی از دستاوردهای موفق در این زمینه است و با داشتن سه دوره تجربه موجب آشنایی دانشگاهها و نخبگان با فناوری نانو، حمایت دانشجویان در فعالیتهای مرتبط با نانو، حمایت از پایاننامهها جهت توسعه محصولات فناوری نانو شده است.
وی با بیان اینکه خوشبختانه خروجیهای مطلوبی در صنعت و بازار از ستاد توسعه فناوری نانو شاهد هستیم تصریح میکند: مدل مراکز شتابدهنده به این صورت است که از تیمها با گرفتن سهام و کمکهای این مراکز به شرکتهای دانشی و تیمها بزرگتر تبدیل شده و زمانی که سهام آنها ارزشمندتر شد مراکز شتابدهنده با فروش سهام تیمهای دانشی درآمدزایی میکنند.
مدیر راهبری کسب و کارهای نو پا حوزه فناوری اضافه میکند: کشور ما در حوزه هایتک اقدامات بسیار خوبی انجام داده و در حال حاضر مراکز شتابدهنده جوانی داریم که هنوز به مرحله درآمدزایی و فروش سهام نرسیدهاند و با توجه به این مسائل نیاز به جذب تیم و راهبری دارند.
وی خاطر نشان میکند: در یکسال اخیر سیاستهای ستاد به سمت حمایت مراکز شتابدهنده و تیمهای دانشی حرکت کرده و این حمایتها در سه سطح با شیوه نامههای اجرایی «بنیان گذاری» و «اعتبار سنجی» انجام میشود. زمانی که تیمها در پایان طی ارزیابیهای ستاد به کاراییهای لازم در محصول و ارتباط با فناوری نانو رسیدند گواهی« نانو مقیاس آزمایشی» را دریافت کرده که معادل با NVP است .
به گزارش ایمنا، مرکز توسعه فناوری نانو در راستای حمایت و توسعه تیمهای دانشی فعال در زمینه پژوهشهای نانو با حمایت این تیمها و استقرار و حمایت مراکزی تحت عنوان مراکز شتابدهنده موجب پیاده و تجاری سازی و همچنین تولید محصولات نانویی در کشور و پیشرفت علمی کشور در فناوری نانو شده است.
این مرکز با در تسهیلاتی همچون در اختیار قرار دادن فضا و میز کار به شرکتها و اشخاص حقیقی و حقوقی، ارائه خدمات پژوهشی توسط کارشناسان مرکز تحقیق و توسعه، انجام خدمات پژوهشی توسط فرد متقاضی و استفاده مستقیم از تجهیزات مرکز از مهمترین حامیان شرکتها و تیمهای کسب و کارهای نوپای فعال در زمینه نانو و اقتصاد شرکتهای دانش بنیان است.