26 اکتبر 2023 – توسط دانشگاه صنعتی سیدنی -یکی از اعضای تیم تحقیقاتی که نابینا است از لمس آکوستیک برای یافتن و دستیابی به یک آیتم روی میز استفاده می کند. اعتبار: Lil Deverell (همکار) در Motion Platform و Mixed Reality Lab در Techlab در دانشگاه فناوری سیدنی (UTS)، استرالیا، CC-BY 4.0
محققان استرالیایی فناوری پیشرفته ای موسوم به “لمس آکوستیک” را توسعه داده اند که به مردم کمک می کند با استفاده از صدا “دیدن” را انجام دهند. این فناوری این پتانسیل را دارد که زندگی افراد نابینا یا کم بینایی را متحول کند.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، حدود 39 میلیون نفر در سراسر جهان نابینا هستند و 246 میلیون نفر دیگر با دید ضعیف زندگی می کنند که بر توانایی آنها برای شرکت در فعالیت های روزمره تأثیر می گذارد.
نسل بعدی عینکهای هوشمند که اطلاعات بصری را به نمادهای صوتی متمایز تبدیل میکنند، توسط محققان دانشگاه فناوری سیدنی و دانشگاه سیدنی، همراه با استارتآپ ARIA Research ساخته شدهاند.
پروفسور Chin-Teng Lin، رهبر جهانی در تحقیقات رابط مغز و کامپیوتر از دانشگاه فناوری سیدنی، گفت: «عینکهای هوشمند معمولاً از بینایی رایانه و سایر اطلاعات حسی برای تبدیل محیط اطراف کاربر به گفتار ترکیبی رایانهای استفاده میکنند».
او گفت: “با این حال، فناوری لمس آکوستیک، اشیا را صدا می کند و هنگام ورود به میدان دید دستگاه، نمایش های صوتی منحصر به فردی ایجاد می کند. به عنوان مثال، صدای خش خش برگ ها ممکن است نشان دهنده یک گیاه باشد، یا صدای وزوز ممکن است نشان دهنده یک تلفن همراه باشد.”
مطالعه ای در مورد اثربخشی و قابلیت استفاده فناوری لمس آکوستیک برای کمک به افراد نابینا، به رهبری دکتر هاو ژو از دانشگاه فناوری سیدنی، به تازگی در مجله PLOS ONE منتشر شده است.
محققان دستگاه را با 14 شرکتکننده آزمایش کردند. هفت فرد نابینا یا کم بینا و هفت فرد بینا با چشم بسته که به عنوان گروه کنترل خدمت می کردند.
آنها دریافتند که دستگاه پوشیدنی مجهز به فناوری لمس آکوستیک به طور قابل توجهی توانایی افراد نابینا یا کم بینا را برای تشخیص و دستیابی به اشیا بدون ایجاد تلاش ذهنی زیاد افزایش می دهد.
دکتر ژو میگوید: «بازخورد شنیداری به کاربران این امکان را میدهد تا اشیا را با دقت قابلتوجهی شناسایی کرده و به آنها دست یابند. یافتههای ما نشان میدهد که لمس آکوستیک پتانسیل ارائه یک روش پوشیدنی و موثر برای تقویت حسی را برای جامعه کم بینا دارد.
این تحقیق بر اهمیت توسعه فناوری کمکی در غلبه بر چالش هایی مانند مکان یابی اقلام خاص خانه و وسایل شخصی تاکید می کند.
با پرداختن به این چالش های روزمره، فناوری لمس آکوستیک درهای جدیدی را به روی افراد نابینا یا کم بینا می گشاید و استقلال و کیفیت زندگی آنها را افزایش می دهد.
با پیشرفتهای مداوم، فناوری لمس آکوستیک میتواند به بخشی جداییناپذیر از فناوریهای کمکی تبدیل شود و از افراد برای دسترسی کارآمدتر و مؤثرتر از همیشه به محیط خود حمایت کند.