نوآوری در مدیریت برای توسعه پایدار

Kolnegar Private Media (Management Innovation for Sustainable Development)

1 آذر 1403 9:38 ب.ظ

محرومیت زدایی به کمک زیست بوم نوآوری


رویداد آبادیران، با هدف استفاده از ظرفیت های دانش بنیانی و زیست بوم نوآوری و فناوری در راستای حل مشکلات مناطق محروم و محرومیت زدایی آن ها از 23 تا 25 خرداد برگزار خواهد شد.


گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس؛ اگر بتوان یک هدف مهم برای انقلاب اسلامی و نظام جمهوری اسلامی متصور شد، بدون شک آن محرومیت زدایی است. رفع فقر، تبعیض در دریافت خدمات، توجه به مستضعفان و محرومیت زدایی را می توان از مسائل اساسی در انقلاب اسلامی و مهم ترین هدف نظام جمهوری اسلامی از ابتدای شکل گیری آن تاکنون دانست، تا جایی که رهبر انقلاب اسلامی نیز در سخنرانی های متعدد خود، بارها نهادهای مختلف را به حرکت اساسی برای رفع محرومیت ها و گرفتاری های مشهود در برخی مناطق کمترتوسعه یافته و غیربرخوردار فرا می خوانند و در بیانات اخیر نیز توجه به معیشت را به عنوان یکی از مهم ترین وظایف نهادها و دستگاه های مسؤول اعلام می کنند.

توسعه پایدار، لازمه پیشرفت مناطق محروم

رفع فقر و توسعه مناطق محروم در کشور وظیفه اصلی نهادهای حاکمیتی است. این نهادها وظیفه دارند تا وضعیت اشتغال، آموزش، توسعه تولید محصولات مناسب برای کودکان و نوجوانان، توسعه اشتغال پایدار و ایجاد کسب وکار در مناطق کم برخوردار و شناسایی و حل چالش های موجود در این مناطق را بهبود دهند.

در خصوص رفع فقر و حل چالش های مختلف در مناطق محروم کشور، بایستی بسته های حمایتی و سیاست های مختلفی در نظر گرفت. حمایت های مالی جهت تأمین مایحتاج افراد، سازندگی و آبادانی منازل و مسائل عمرانی این مناطق از جمله حمایت هایی است که می توان برای افزایش رفاه مردم این مناطق در نظر گرفت.

یکی از مناسب ترین و مهم ترین نوع حمایت از مناطق محروم در کشور که کمی نیز مغفول مانده است، حمایت از توسعه اشتغال پایدار در این مناطق است. در واقع برای کمک به این مناطق بایستی شرایط ایجاد اشتغال را برای افراد فراهم کرد تا محرومیت زدایی به صورت پایدار تحقق یابد.

ظرفیت های زیست بوم نوآوری برای توسعه مناطق محروم

بسیاری از افراد در مناطق محروم در صورت مهیا بودن بستر مناسب، می توانند به کارآفرین تبدیل شوند و به اشتغال زایی تعداد زیادی از افراد کمک کنند. برای تحقق این امر می توان از فناوری های مختلف کمک گرفت و به انتقال فناوری های مختلف به این مناطق کمک کرد.

از طرفی در بحث آموزش و رفع محرومیت های دیگری چون سلامت و خدمات مختلف می توان از فناوری های نوین بهره گرفت و تبعیض در دریافت این خدمات را در مناطق محروم کاهش داد.

به گزارش معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، یکی از اقداماتی که در زمینه آموزش مناطق محروم انجام شده است، برگزاری نخستین دوره فرایند یادگیری – یاددهی دانش آموزان، برای معلمان عشایر در سال گذشته است. در این دوره 16 ساعته، بیش از 160 نفر از معلمان کلاس های چند پایه و راهبران آموزشی و تربیتی عشایر استان اصفهان طی دو روز با یادگیری – یاددهی شناختی به صورت نظری و عملی آشنا شدند.

در این دوره، موضوعات مهمی چون مشکلات هیجانی، رفتاری و راهبردهای اولیه کنترل آنها و همچنین شاخص های تدریس پویا توسط مدرسان و اساتید آموزش داده شد. عوامل دخیل در یادگیری، راهبردهای کنترل هیجانی– رفتاری، راهبردهای توانبخشی کاردرمانی، گفتار درمانی، شنوایی شناسی و اختلال یادگیری از دیگر مواردی بود که معلمان با آن آشنا شدند.

همچنین بسیاری از چالش های موجود در مناطق محروم نیز به کمک بهره گیری از دانش و نوآوری قابل حل است. برای مثال از آنجایی که بیشتر افراد این مناطق در زمینه کشاورزی و دامپروری فعالیت دارند، در زمینه های رفع کم آبی، بهبود تولیدات کشاورزی و دامپروری و… می توان از ظرفیت های دانشی موجود در کشور استفاده کرد.

راهبرد نوآوری فراگیر در کاهش شکاف غنی و فقیر

یکی از نقدهای وارد بر خط مشی های نوآوری در جهان، افزایش شکاف بین فقر و غنی در زیست بوم نوآوری کشورهاست. در این راستا حوزه مفهومی جدید «رشد فراگیر» و «نوآوری فراگیر» به عنوان یکی از نگاه های جدید در خط مشی گذاری، به شناسایی تجارب و خط مشی هایی می پردازد که در کاهش نابرابری در سطح جوامع اثرگذارند. در واقع نوآوری فراگیر، یک نوع سیاست راهبردی است که کمک می کند همه جامعه از ثمرات نوآوری بهره مند شوند.

با گذشت حدود 15 سال از شکل گیری زیست بوم دانش بنیان علم و فناوری در کشور و افزایش فعالیت های نوآورانه و دانش بنیان در کشور، لازم است تا بسترسازی مناسبی برای نقش آفرینی تیم های دارای طرح، استارت آپ ها و شرکت های فناور و دانش بنیان فعال در حوزه های مختلف که از توانمندی و ظرفیت های لازم برای کمک به محرومیت زدایی و افزایش سطح رفاه و دسترسی در مناطق محروم برخوردار هستند، ایجاد شود.

در این راستا لازم است تا نهادهای حاکمیتی که مأموریت حمایت از اقشار کم برخوردار و توسعه مناطق محروم را بر عهده دارند، به عنوان حلقه های واسط عمل کرده و جریان انتقال نوآوری به مناطق محروم را عهده دار شوند. این امر هم به توسعه پایدار مناطق محروم کمک خواهد کرد و هم موجب توسعه بازار محصولات نوآورانه و فناورانه خواهد شد.

واسطه گری فناوری و محرومیت زدایی با رویداد آبادیران

یکی از اقداماتی که در راستای به خدمت گرفتن فناوری و نوآوری در رفع محرومیت زدایی مناطق کمترتوسعه یافته برای نخستین بار در کشور انجام می شود، برگزاری رویدادی برای معرفی فناوری ها و محصولات محرومیت زداست. رویداد آبادیران با هدف کمک به توسعه مناطق محروم از طریق معرفی ظرفیت های شرکت های دانش بنیان، خلاق و فناور برای پاسخ به چالش ها، ایجاد اشتغال پایدار، توسعه بازار و تسهیل خرید کالا و خدمات این شرکت ها برای محرومیت زدایی برگزار می شود.

شکری، دبیر نمایشگاه آبادیران، با اشاره به انتخاب شعار نوآوری برای آبادانی برای این رویداد اظهار داشت: برگزاری این نمایشگاه در قالب اولین دوره نمایشگاه فناوری ها و محصولات محرومیت زدا در دستور کار قرار گرفت. این نمایشگاه اهداف مختلفی را دنبال می کند. رویکرد توسعه زیرساخت های زیست بوم و توجه به فناوری های پیشرفته مدنظر از موضوعات اولویت دار و مهم معاونت علمی و فناوری است.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *